Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Ντάνιελ Τανούρο: "Πράσινος Καπιταλισμός - Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει" | Daniel Tanuro: "Green Capitalism: Why It Can't Work", 2014

 




Για τον συγγραφέα Daliel Tanuro ΕΔΩ ΕΔΩ.

Τι πρέπει να γίνει για την επίλυση της κλιματικής κρίσης; Ο Daniel Tanuro υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα –οικολογικοί φόροι, εμπορευματοποίηση φυσικών πόρων και εμπορία άνθρακα– δεν αντιμετωπίζουν το κύριο πρόβλημα: την προσπάθεια για κέρδος. Τα στοιχεία από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και άλλες πηγές καταδεικνύουν την αδυναμία ενός βιώσιμου «πράσινου καπιταλισμού». 

Ο Πράσινος Καπιταλισμός περιλαμβάνει μια κριτική δημοφιλών συγγραφέων για την περιβαλλοντική κρίση, που κυμαίνεται από τον Τζάρεντ Ντάιμοντ έως τον Χανς Τζόνας, και συζητά τα σενάρια οικονομικής και τεχνολογικής μετάβασης. Περιλαμβάνει επίσης μια κριτική αξιολόγηση των συνεισφορών μαρξιστών συγγραφέων όπως ο John Bellamy Foster, ο Paul Burkett και ο Ernest Mandel.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ ΕΔΩ.

Σχόλια για το βιβλίο:

Joel Kovel, συγγραφέας του The Enemy of Nature
«Μια ξεκάθαρη και αυστηρή απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν ξεπεραστεί ο καπιταλισμός. Η μάστιγα της ανθρωπότητας είναι και η μάστιγα της φύσης. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα: το να βάλουμε τα απαραίτητα περιγράμματα της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε ίσοι με τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα».

Νάταλι Μπένετ, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας
«Η κλιματική κρίση βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απελπίζονται ότι δεν λαμβάνεται καμία ενέργεια. Οι δυσκολίες που έχουν οι «παγκόσμιοι ηγέτες» μας να αναλάβουν ουσιαστική δράση δεν πηγάζουν από το πουθενά αλλά από την άρνησή τους να καταλάβουν ότι αυτή η κρίση είναι συνέπεια του παγκοσμιοποιημένου, νεοφιλελεύθερου οικονομικού συστήματος. Αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε απλώς να πράσινουμε την τρέχουσα κοινωνία μας, αλλά ότι χρειαζόμαστε έναν πιο ενδελεχή, πιο θεμελιώδη κοινωνικό μετασχηματισμό. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο έχει ενσωματώσει στο DNA του την επιδίωξη μιας οικολογικά βιώσιμης κοινωνίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου