Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΡΙΣΗΣ | ALTERNATIVES IN A WORLD OF CRISIS

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΡΙΣΗΣ 

ALTERNATIVES IN A WORLD OF CRISIS

GLOBAL WORKING GROUP BEYOND DEVELOPMENT

Miriam Lang, Claus-Dieter König and Ada-Charlotte Regelmann (eds.)


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΕΔΩ

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται το άρθρο του Γιώργου Βελεγράκη και της Αλίκης Κοσυφολόγου: "ATHENS AND THESSALONIKI: BOTTOM-UP SOLIDARITY ALTERNATIVES IN TIMES OF CRISIS" (σελίδες 222-255)


Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Στην πραγματικότητα, έχει γραφτεί από πολλούς συντελεστές από όλο τον κόσμο – γυναίκες, άνδρες, ακτιβιστές και μελετητές από πολύ διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά πλαίσια και πολιτικούς ορίζοντες, οι οποίοι μαρτυρούν ακόμη μεγαλύτερο εύρος κοινωνικής αλλαγής. Κοινή τους μέριμνα είναι να δείξουν όχι μόνο ότι υπάρχουν εναλλακτικές, παρά τη νεοφιλελεύθερη μάντρα του «τέλους της ιστορίας», αλλά ότι πολλές από αυτές τις εναλλακτικές εκτυλίσσονται αυτήν τη στιγμή – ακόμα κι αν σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν αόρατες σε εμάς.

Αυτό το βιβλίο συγκεντρώνει μια επιλογή κειμένων που απεικονίζουν μετασχηματιστικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο που είναι εμβληματικές καθώς μπόρεσαν να αλλάξουν τις τοπικές κοινωνικές πραγματικότητες τους με πολλούς τρόπους, αντιμετωπίζοντας διαφορετικούς άξονες κυριαρχίας ταυτόχρονα και προβλέποντας μορφές κοινωνικής οργάνωσης που διαμορφώνουν εναλλακτικές στην εμπορευματοποίηση, πατριαρχικές, αποικιακές και καταστροφικές λογικές του σύγχρονου καπιταλισμού.

Αυτές οι διαδικασίες, φυσικά, έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις και αντιφάσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια ποικιλία τοπίων μετασχηματιστικών επιτευγμάτων στην πράξη. Παρόλα αυτά, και ίσως ακριβώς λόγω των μερικών αποτυχιών τους, όλοι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ιδέες. Υπό αυτή την έννοια, αυτό το βιβλίο δεν σκοπεύει να ρομαντικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες που παρουσιάζει. Αντίθετα, επιδιώκει να απεικονίσει τα συμφραζόμενα, τις συνθήκες και την πολύπλοκη εξέλιξή τους μέσω ειλικρινούς ανάλυσης και αλληλεγγύης με αυτούς που επηρεάζονται, προκειμένου να συνεισφέρει στις γνώσεις των κοινωνικών κινημάτων, των λαών και των συλλογικοτήτων που προωθούν τη χειραφέτηση, πολυδιάστατη αλλαγή.

ΠΗΓΗ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου