Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Joel Stephen Kovel (1936 –2018) o ιδρυτής του ΟΙκοσοσιαλισμού | The Emergence of Ecosocialism - The Enemy of Nature (μικρό αφιέρωμα μνήμης)


Επανερχόμαστε στον Joel Stephen Kovel (1936 –2018), ο οποίος αναφέρεται και ως ιδρυτής της θεωρίας του Οικοσοσιαλισμού.
Στο Οικοσοσιαλιστικό - Αριστερό blog είχαμε δημοσιεύσει, με αφορμή το θάνατό του, το άρθρο Dr. Joel Kovel, a Founder of Ecosocialism, Is Dead at 81 | Πέθανε ο πνευματικός πατέρας του Οικοσοσιαλισμού [ΕΔΩ].

Επανερχόμαστε λοιπόν γιατί αρκετοί επισκέπτες του blog ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τον Οικοσοσιαλισμό, για τους  "πνευματικούς πατέρες" της θεωρίας καθώς και για την παρουσία του ή και τις επιρροές του στην Ελλάδα. Το αίτημα αυτό δεν μπορούμε να το ικανοποιήσουμε πλήρως, ωστόσο με τα δεδομένα/ πηγές τα οποία διαθέτουμε, τις πληροφορίες που αναζητούμε και την έρευνα που κάνουμε θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση, όχι μια και έξω, αλλά παρουσιάζοντας διάφορα σχετικά θέματα και με την επιφύλαξη για την ορθότητά τους.

Επαναλαμβανουμε ότι μέσω του blog προβάλλουμε Οικοσοσιαλιστικά και αντικαπιταλιστικα οικολογικά άρθρα, βιβλία, συνέδρια κλ.π. αλλά δεν θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε το Οικοσοσιαλιστικό ρεύμα στην Ελλάδα.

Εμπνεόμαστε από τα τρία  Μανιφέστα τα οποία έχουν διαμορφώσει το παγκόσμιο οικοσοσιαλιστικό κίνημα: Κλιματικοί Αγώνες και Οικοσοσιαλισμός [ΕΔΩ]. Το πρώτο, του 2001 και το τρίτο, 2917 [ΕΔΩ] φέρουν τις υπογραφές των Joel Kovel & Michael Löwy.


Η αυτοβιογραφία του Joel Stephen Kovel (1936 –2018) [ΕΔΩ] | Παρουσίαση του βιβλίου του ΕΔΩ

Βιογραφικό του  Joel Stephen Kovel (1936 –2018): Στη αγγλική εκδοση της VIKIPEDIA υπάρχει ένα εξαιρετικό λήμμα για το φερόμενο ιδρυτή της θεωριας του Οικοσοσιαλισμού [ΕΔΩ].

Dr. Kovel speaking at an anti-nuclear rally in New York in 1982.Credit...Dith Pran/The New York Times [LINK]

Remembering Joel Kovel – A Friend, Comrade and a Visionary Ecosocialist  \ Θυμόμαστε τον Joel Kovel – Ένας φίλος, σύντροφος και ένας οραματιστής οικοσοσιαλιστής [ΕΔΩ]. Είναι ένα αναμνηστικό κείμενο του συνεργάτη του Quincy Saul με αρκετές παραπομπές για το έργο του Joel Kovel για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Joel Kovel

The Emergence of Ecosocialism: Collected Essays by Joel Kovel [ΕΔΩ] |   Δωρεάν ανάγνωση - λήψη [ΕΔΩ]

The Enemy of Nature, 2nd Edition  - The End of Capitalism or the End of the World? [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου