Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Κώστας Διάκος "μια 10ετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΣΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΣ"

[ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004 "Αντιστεκόμαστε - το όραμα των Ο.Α. δεν είναι δικό μας"]

ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΣΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΣ

Κώστας Διάκος

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται μια 10ετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Τότε και πολύ έγκαιρα, δεν ήμασταν λίγοι αυτοί που διαπιστώναμε, επισημαίναμε ότι οι Ολυμπιακοί αυτοί Αγώνες θα είναι καταστροφικοί για την χώρα μας. Και αναλάβαμε δράση κατά της υποψηφιότητας μας ακόμα και όταν επιλεχθήκαμε.

Παρά την προβολή της χώρας που πετσοκόφτηκε από το διεθνές επικοινωνιακό κατεστημένο για να επιβληθούν άχρηστα μέτρα δήθεν ασφαλείας δυσανάλογα με τους «προβλεπόμενους» κινδύνους αλλά και κυρίως τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας (σύστημα SEMFORA, το γελοίο ….Αερόστατο!!! κλπ.) 
Επισημάναμε:
1. Την προσβολή της οικολογικής ισορροπίας στην Αττική με την κατάληψη και τσιμεντοποίηση ελεύθερων και δασικώς προστατευόμενων χώρων
2. Την υποταγή της οικονομίας μας σε δανεισμούς για άχρηστα έργα, και αθλητικές δραστηριότητες ξένες στην ελληνική αθλητική νοοτροπία.
3. Την υπέρμετρη χρήση μέτρων ασφαλείας με ουσιαστικό περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων (τρομονόμος κλπ.)
4. Την αλλοίωση των εργασιακών κεκτημένων προδιαγραφών ασφαλείας και κόστους εργασίας.

 
[Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία - ο γράφων κρατάει το πανό της "Καμπάνιας αντί-2004"]

Παρά τα εντυπωσιακά εφφέ της έναρξης και λήξης των Αγώνων που όντως προβάλλανε έναν άλλο τρόπο πολιτιστικής λογικής, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν χρεώνεται στους διοργανωτές αλλά στις εμπνεύσεις των δημιουργών τους. Όλοι εμείς που διαμαρτυρηθήκαμε μέσα στην χώρα και διεθνώς, που διαδηλώσαμε, που «φάγαμε γι αυτό ξύλο» και κατηγορηθήκαμε: 
ως ανθέλληνες, ως γκρινιάρηδες, ως αντιαθλητικά σκεπτόμενοι, ως μεμψίμοιροι με το Περιβάλλον, ως…ως….

Διαπιστώνουμε, με θλίψη επιβεβαιωνόμενοι ότι: 
· Το πρώτο μνημονιακό δάνειο κάλυψε ολυμπιακά μας δάνεια,
· Το «λυόμενο» γήπεδο του Μπάντμιντον, νομιμοποιείται, μονιμοποιείται (παρά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ)και συμπληρώνει τις προκάτ κατασκευές (μόνιμες όμως) των γραφείων της ΕΠΟ κλπ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων,
· Οι αντιπεριβαλλοντικές και πολιτισμοκτόνες, χωρίς κυκλοφοριακή (δεν προλαβαίνουμε λέγανε τότε) μελέτη εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι ρημάζουν, τα αρπακτικά του ιδιωτικού real estate ξαμολιούνται για mall, και το ΤΑΙΠΕΔ, διεθνές μεσιτικό γραφείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας προωθούν λύσεις που παραβιάζουν για το θέμα την διοικητική νομολογία του ΣτΕ, που προέκυψε από τις προσφυγές μας τότε στο Ανώτατο αυτό Δικαστήριο.
· Το αντιοικολογικό κωπηλατοδρόμιο που κατέστρεψε την προστατευόμενη Natura περιοχή του Σχοινιά, προς τέρψη της ταβερνόβιας διασκέδασης και που κρίθηκε ακατάλληλο κατά την διάρκεια των Αγώνων, και για το οποίο διαδηλώσαμε επί τόπου, καταφύγαμε στην Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ τότε, που κερδίζοντας στο ΣτΕ επανήλθε το ΥΠΕΧΩΔΕ τότε στο θέμα με «τον Μανωλιό να φοράει τα ρούχα του αλλιώς», αποτελεί ντροπή για τον όποιο επισκέπτη στην περιοχή και που πάλι το ΤΑΙΠΕΔ, διεθνές μεσιτικό γραφείο, είπαμε, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας προωθεί την αγοραπωλησία στο 1/150 των δημοσίων (και εκ δανείων κυρίως) δαπανών κατασκευής του, άραγε για να γίνει σε προστατευόμενη περιοχή sealand (!!!!)
· Στα όρια της Καλλιθέας και του Μοσχάτου με την παραλία του Σαρωνικού, …χάσκουν ερείπια αθλητικών εγκαταστάσεων εκεί που οι οργανωμένοι πολίτες (ομάδα «Μεσοποταμία» κλπ.) προτείνανε πρωτότυπους τρόπους οικολογικής ψυχαγωγίας των πολιτών σε περιοχή που αποτελούσε και μοναδικό σχεδόν σταθμό ανάπαυσης αποδημητικών πουλιών
· Το «τελειότατο» Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας για να βγει οικονομικά δόθηκε στο ιπποδρομιακό στοίχημα, …που έπεσε έξω και το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ το πουλάει όσο-όσο σε Γάλλους «επενδυτές» τζογαδόρους, προς δόξαν του Αθλητισμού!!!!

Με μελαγχολική λοιπόν επιβεβαίωση, επιστρέφουμε σήμερα τους χαρακτηρισμούς σ’ αυτούς που μας τους αποδώσανε.
· Η Ελλάδα, του πρόχειρου,
· Η Ελλάδα της έλλειψης πραγματοποιήσιμου σχεδιασμού
· Η Ελλάδα της υποταγής των μεσο-μάκρο πρόθεσμων στόχων στην ευκαιρία της στιγμής
· Η Ελλάδα της «κατασκευής» χωρίς πρόβλεψη κοινωνικής ανταποδοτικότητας

Λειτούργησε τότε ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ «ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ»
Όχι γιατί δεν έβαλε μυαλό αλλά γιατί αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικο-επιχειρηματικού κατεστημένου στη χώρα.

Κι ας μας παραμυθιάζουν με τον δήθεν λαϊκισμό.
Είναι, είμαι «λαϊκιστής», όταν είμαι αντίθετος σ’ αυτά και η ζωή με επιβεβαιώνει.

Κώστας Διάκος
Μέλος τότε της «Καμπάνια αντι-2004»
και
Οικολόγος (ακόμα και σήμερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου