Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Daniel Tanuro: Μαρξισμός και Οικολογία | Πυκνώνουν οι συζητήσεις για τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Daniel Tanuro, Γεωπόνος και πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας του «Ο ανέφικτος πράσινος καπιταλισμός» (εκδόσεις La Découverte): «Αν δεν είμαστε ικανοί να συνδέσουμε τους κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες, ο καπιταλισμός θα προκαλέσει ανθρώπινες και περιβαλλοντικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Ποια λάθη έκαναν αυτοί που πρεσβεύουν το σοσιαλισμό έτσι ώστε αυτή η σύνδεση να μοιάζει σήμερα τόσο δύσκολη;». Ο Daniel Tanuro υποστηρίζει κυρίως έναν οικο-συνδικαλισμό που θα συμφιλίωνε κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες.
Συμμετέχει η φιλόσοφος Isabelle Stengers.
Δείτε τη διάλεξη ΕΔΩ στα Γαλλικά
---------------
Λίγα λόγια για το ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
H συζήτηση για την αναγκαιότητα της συνάντησης στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο της ριζοσπαστικής  Αριστεράς με την αντικαπιταλιστική Οικολογία επιτέλους αρχίζει να αναπτύσσεται και στη χώρα μας. Η πολιτική πρόταση του "Οικοσοσιαλισμού" που ξεκίνησε από Τεταρτοδιεθνιστές φιλοσόφους, συγγραφείς, διανοούμενους αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.  
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όρος "Οικοσοσιαλισμός" υιοθετήθηκε, με μικρή όμως πλειοψηφία, στο πρόσφατο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Δεκέμβριος 2013 [ΕΔΩ]. Παράλληλα οι συναντήσεις για τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ πυκνώνουν, η πρόσφατη συνάντηση έγινε στη Γενεύη 24-26 Ιανουαρίου [ΕΔΩ] στην οποία συμμετείχαν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Τότσικας [παρέμβαση ΕΔΩ], ενώ αναμένουμε τη διάλεξη του Κώστα Σκορδούλη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (21/2/2014)  με θέμα "Οικοσοσιαλισμός: Φιλοσοφία και Πολιτική"  [ΕΔΩ]. 
Κείμενα για τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ είχαν δημοσιευτεί το 2008 στη μπροσούρα "Οικοσοσιαλισμός: τι είναι; τι θέλει; τι προτείνει;" [ΕΔΩ]. Στη μπροσούρα περιλαμβάνoται και τρία άρθρα του Daniel Tanuro (διάβαζε στην παρούσα ανάρτηση, στο πρώτο μέρος]
Αποτελεί μεγάλο πολιτικό, θεωρητικό, εκδοτικό έλλειμμα το γεγονός ότι το βιβλίο του Jhon Belamy Foster "Marx's  Ecology - Materialism and Nature" δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου