Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αντώνης Μάντζιος: Το Επιμελητήριο, το παραεμπόριο, η ξενοφοβία και η αλήθεια

Το Επιμελητήριο, το παραεμπόριο,
η ξενοφοβία και η αλήθεια

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης
    
 Ιδιαίτερη επιμονή δείχνει και εφέτος η ηγετική ομάδα του Επιμελητηρίου Πιερίας και ο Πρόεδρός του, στην καταπολέμηση του πλανόδιου παραεμπορίου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγάλα προβλήματα τόσο των επαγγελματιών όσο και της οικονομίας, επιμένοντας σε ένα μάλλον πιασάρικο θέμα με τελικό στόχο τους φτωχοδιάβολους οικονομικούς μετανάστες.

    Τη ώρα που η ύφεση διανύει τον 6ο   χρόνο με ποσοστά που ξεπερνάν αθροιστικά και αυτά της κατοχής από τους Γερμανούς, με μείωση των εισοδημάτων γύρω στο 50%, με ανασφάλιστους και χωρίς ιατρική περίθαλψη το 80% των επαγγελματιών και των οικογενειών τους, ενώ τους χρεώνονται από τα Ταμείο εισφορές υγείας την οποία δεν δικαιούνται, με τα νέα επώδυνα φορολογικά μέτρα για τους επαγγελματίες, με την κοροϊδία του επιδόματος ανεργίας των επαγγελματιών με προϋπόθεση  να μην χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την κοροϊδία των δανείων επανεκκίνησης αρκεί να μην έχουν περάσει το τραπεζικό πλαφόν, με  τα χαράτσια, τους φόρους των ακινήτων αλλά και τη νέκρα στην αγορά σαν αποτέλεσμα της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, μια αφαίμαξη της οικονομίας  για να πληρωθούν οι ληστρικοί τόκοι και τα δάνεια της Τρόικα.

       Και σ΄ ένα υποταγμένο  κράτος όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε για τον αριθμό των δόσεων των οφειλών στην Εφορία, ούτε ακόμα για τον ΦΠΑ της εστίασης αν πρώτα δεν πάρει το okay από τους ξένους δυνάστες της Τρόικα.

       Για αυτά τα προβλήματα που είναι προβλήματα ύπαρξης  των επαγγελματιών, προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, δεν είδαμε ημερίδες , κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

     Φαίνεται ότι κάποιοι με βάσει τις κομματικές τους προτιμήσεις, τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά και της θέσης τους να  προσεγγίζουν την κάθε κυβέρνηση, αρνούνται να δουν υπεύθυνα και  κατάματα την πραγματικότητα, να αντιπαρατεθούν με την ουσία των προβλημάτων, να έρθουν σε ρήξη με τις αιτίες τους και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα προσπαθούν να ασχοληθούν με το έλασσον.  Αλλά και από αυτό ασχολούνται μόνο με την ουρά του.

   Γιατί κύριοι του Επιμελητηρίου όσο δεν υπάρχει λαϊκό εισόδημα, δεν μπορεί να υπάρχει αγορά ( εκτός από τις αγορές των τουριστών), και ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει ή θα αγοράζει όχι μόνο το πιο φθηνό, αλλά θα παραβλέπει  και άλλους δείκτες όπως υγιεινή, ασφάλεια νομιμότητα κλπ. Και αυτός είναι νόμος της οικονομίας. Και πιθανά αύριο λόγω και της ανεργίας πλανόδιοι πωλητές θα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, στερώντας έτσι την ρατσιστική βάση κάποιων για την  καταδίωξη του πλανόδιου  παραεμπορίου.

     Ακόμα κύριοι του Επιμελητηρίου πριν το εμπόρευμα φθάσει στον πλανόδιο, έρχεται στεγασμένο με καράβια στα λιμάνια, μπαίνει σε αποθήκες, μεταφέρεται με αυτοκίνητα και φθάνει είτε σε καταστήματα όπου πωλείται ως επώνυμο, είτε καταλήγει στον πλανόδιο οικονομικό μετανάστη στις ακτές της Πιερίας μας.
      Ως εκ τούτου υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για όποιον θέλει να  συλλάβει το παραεμπόριο να το κάνει , είτε στο λιμάνι, είτε στις αποθήκες, είτε στην μεταφορά. Επειδή όμως τα λεφτά είναι πολλά, τα συμφέροντα μεγάλα, και οι ιδιοκτήτες επώνυμοι Έλληνες και ξένοι, υπεράνω ελέγχου και κριτικής, τα βάζουμε με τους φτωχοδιάβολους οικονομικούς μετανάστες σαν την μόνη  αιτία και λύση του κακού.

     Και επειδή κάποιοι ηρωοποιούν δράσεις της Χρυσής Αυγής και των ομάδων κρούσης αλήθεια για όσους είδαν το χαραγμένο με σπασμένο μπουκάλι μπύρας πρόσωπο του 14χρόνου Αφγανού, το έγκλημα αυτό είναι λιγότερο αποτρόπαιο αν ο κακοποιηθείς ήταν πλανόδιος  πωλητής του παραεμπορίου;

      Όμως για το στεγασμένο παραεμπόριο κύριε Πρόεδρε; Είστε ως επιμελητήριο  υπέρ της ίδιας συχνότητας ελέγχων για το στεγασμένο και για το πλανόδιο παραεμπόριο; Για να μην αγοράζουμε κύριε Πρόεδρε εδώ στην Κατερίνη επώνυμα προϊόντα που  η ετικέτα τους να έχει γραφεί πάνω από την ετικέτα made in china!  Και  ακόμα συμφωνείτε υπέρ της στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών ή θα πρέπει αυτές να εγκαταλείψουν τα άλλα τους καθήκοντα ασχολούμενοι μόνο με το πλανόδιο παραεμπόριο;

    Όμως τα άλλα  είναι τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούν μαζί με το λαό και πρώτα από όλα για την κατάργηση του μνημονίου.    

    Και παράλληλα οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στηριγμένο στις δυνάμεις μας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και σε όφελος των πολλών.

Κατερίνη  19-5-2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου