Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο "Φίλοι της Φύσης" για τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ (Climate Change - COP18) για την κλιματική αλλαγή 26/11 - 7/12/212/ Θα κάνουμε κάτι παραπάνω?

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ 18η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 26/11 – 7/12/2012

21.11.2012

«Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται πλέον αγώνας επιβίωσης και ανατροπής των πολιτικών που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανέχεια και στην εξαθλίωση»

Απ’ τις 26 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ η 18η διεθνής συνάντηση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Το COP18 ακολουθώντας την παράδοση των προηγουμένων συναντήσεων στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής (2011) στο Κανκούν του Μεξικό (2010) και στην Κοπεγχάγη, Δανία (2009) φαίνεται ότι θα επισφραγίσει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση εν όψει της αναμενόμενης λήξης ισχύος του πρωτόκολλου του Κιότο μετά το 2012. 

Μέσα στο διεθνές περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 2008 και μετά οι προσπάθειες για δεσμευτικές συμφωνίες που υποχρεώνουν τα κράτη του Βορρά αλλά και τις γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου μένουν άκαρπες καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η αναζήτηση νέων αγορών και με κάθε κόστος έχει αποσύρει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από την ατζέντα των κυβερνήσεων. Το περιβάλλον πλέον αντιμετωπίζεται ως κατεξοχήν πεδίο κερδοφορίας ενώ, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, η κρίση χρησιμοποιείται ως αφορμή για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση οικολογικών πεδίων που είναι πρωταρχικής σημασίας για την αναπαραγωγή των ανθρώπινων κοινωνιών (ενέργεια, νερό, δάση κ.α.). Η πρόσβαση των λαών σε περιβαλλοντικά αγαθά ελέγχεται πλέον από τους κανόνες της αγοράς με αποτέλεσμα τον ολοένα και μεγαλύτερο αποκλεισμό τμημάτων του πληθυσμού από τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και επιβίωσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί εν όψει της διεθνούς συνδιάσκεψης στη Ντόχα είναι οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Βραζιλίας ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις ρύπων σε αυτή τη φάση. Η δεύτερη φάση του πρωτοκόλλου του Κυότο αναμένεται να εξελιχθεί με τη συμμετοχή ακόμα λιγότερων κρατών από την αρχική συμφωνία του 1997. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική συμφωνία οι ΗΠΑ, αν και υπέγραψαν, δεν τήρησαν τη συμφωνία καθώς δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδία και Βραζιλία. Πρόσφατα και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Ν. Ζηλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν για δεύτερη δεσμευτική περίοδο.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο πλανήτης κινείται ταχέως προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4ο C στο τέλος του αιώνα αν η παγκόσμια κοινότητα αποτύχει να δράσει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.  Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια θέσει το όριο των 2ο C ως ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας καθώς πέρα από αυτό οι εξελίξεις στο κλίμα αναμένονται να είναι μη γραμμικές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση έντονων κλιματικών φαινομένων (καύσωνες, μειούμενα παγκόσμια αποθέματα τροφής και πόσιμου νερού, άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας, τροπικοί κυκλώνες, ανεπανόρθωτη απώλεια βιοποικιλότητας κ.α.) επηρεάζει ήδη εκατομμύρια ανθρώπων ανά την υφήλιο ενώ σε συνδυασμό με την υφεσιακή τάση της οικονομίας παγκοσμίως οι συνέπειες στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού θα είναι δραματικές. Η αγροτική παραγωγή, η ανθρώπινη υγεία και ευαίσθητα οικοσυστήματα αναμένονται να πληγούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο και μη εύκολα προβλέψιμο στην περίπτωση που το όριο των 2ο C δεν εξασφαλισθεί.

Είναι σαφές πλέον ότι ο ρόλος των κοινωνικών-οικολογικών κινημάτων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός σε μια περίοδο όπου η οικονομική και η οικολογική κρίση αλληλοδιαπλέκονται με ολέθριες συνέπειες για τις κοινωνίες. Ειδικότερα στην ευρωπαϊκή γειτονιά οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια υφαρπάζουν κάθε πληγή πλούτου ενώ παράλληλα περιορίζουν τις δημοκρατικές διεξόδους αντιμετώπισης των σύνθετων προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται πλέον αγώνας επιβίωσης και ανατροπής των πολιτικών που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Το περιβάλλον είναι το πεδίο αναπαραγωγής των ανθρώπινων κοινωνιών και η προστασία του αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο όρο για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Το Ελληνικό Δίκτυο περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» δηλώνει παρόν σ’  αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προθυμία του να συνεργαστεί για την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 50 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου