Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Γιάννης Ραγκούσης: Εμπρός για μια "Α-ΤΑΧΙκή κοινωνία"





"....- Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν πει ότι θα περιμένουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις σας. Πότε ακριβώς θα γνωστοποιηθούν αυτές για την απελευθέρωση στα ταξί;


- Οπως έχουμε εξαρχής ανακοινώσει, και αφού έχουμε λάβει τις προτάσεις των φορέων του τουρισμού και των εργαζομένων οδηγών ταξί, θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη του μήνα και εναπόκειται βέβαια στον πρωθυπουργό και στα κυβερνητικά όργανα ο ακριβής χρόνος στον οποίο θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία μας, έπειτα από συνεκτίμηση των αναγκών του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού. Αλλωστε είναι προφανές ότι το ζήτημα έχει αποκτήσει ευρύτερη σημασία. Δεν είναι ο υπουργός απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί. Είναι το πολιτικό σύστημα και η ευθύνη του να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και ολιγαρχικές νοοτροπίες. Οπως έχουμε πει, θα έχουμε τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου και κοινωνικής αλλά και κοινοβουλευτικής διαβούλευσης.

- Ποιος θα είναι ο πυρήνας των προτάσεών σας;

- Πρώτον: καθεστώς μηδενικής ανοχής στη φοροδιαφυγή και στην ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας - είναι όρος δημοσιονομικής επιβίωσης της χώρας. Η δικτατορία και το πελατειακό κράτος μετέτρεψαν τους κατόχους αδειών ταξί σε «ιδιοκτήτες» αδειών ταξί. Και παράλληλα τους έδωσαν έτσι τη δυνατότητα να εμπορεύονται στη μαύρη αγορά ένα δημόσιο αγαθό που είναι η κρατική άδεια ταξί. Ενα δημόσιο αγαθό που, όπως όλα τα δημόσια αγαθά, ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία, τελικά στους φορολογούμενους πολίτες.

Η κατάσταση αυτή είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχίζεται ειδικά στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μία γλώσσα και δύο πρακτικές. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να διακηρύσσει τη δέσμευσή της στην πάταξη της παραοικονομίας και από την άλλη να επιτρέπει συναλλαγές μαύρης αγοράς...."

Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου