Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος (διάλεξη): Από την εθνική ανομία στην εθνική στρατηγική. Η κρίση ως ευκαιρία


Δεν έχει σημασία πότε έδωσε τη διάλεξη ο κ.Βενιζέλος. Έχει βάλει την "κασέτα" και λέει συνεχώς τα ίδια...

Μόνο που πρέπει βάλει μια άνω τελεία να ξεκουραστεί και να απαντήσει στο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας σύμφωνα με το οποίο:

"....Το ελληνικό Δημόσιο ενίσχυε και με το... παραπάνω την Proton Bank, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και προέβαινε σε μέτρα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που χθες δήλωσε στην «Ε» ότι ήξερε το πρόβλημα στην Proton, φαίνεται ότι ήξερε κι άλλα: από έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τίτλο «Πρακτικό Δημοπρασίας για τοποθέτηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου» προκύπτουν τα εξής:

* Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις 14/7/2011 η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων (που διαχειρίζεται δηλαδή όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια του κράτους), αυθημερόν και εκτάκτως τοποθέτησε 100 εκατ. ευρώ από το «πορτοφόλι» του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκο λογαριασμό μιας ημέρας στην Proton Bank. Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο ρητά αναφέρεται ότι η τοποθέτηση των 100 εκατ. ευρώ «έγινε κατόπιν εντολής μου ως υπουργού Οικονομικών μέσω του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πεντάζου, προς την εν λόγω διεύθυνση, κατόπιν συνεννόησής μου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. τον Γιώργο Προβόπουλο)...».

Στο ίδιο πρακτικό ο υπουργός αναφέρει ότι για την κατάθεση έλαβε υπόψη «το πλαίσιο στο οποίο ζητείται να λειτουργήσουν οι τράπεζες σήμερα», την ανάγκη «διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα», την «επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests (σ.σ. τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 15/7, μόνο που στα tests δεν συμμετείχε η Proton Bank), καθώς και τους «υφιστάμενους λόγους υψίστου δημοσίου συμφέροντος».

Ολόκληρο το άρθρο που το υπογράφει ο δημοσιογράφος Μάμπης Πολυχρονιάδης ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου