Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης γενικότερα και για το Χαϊδάρι ειδικότερα

Για το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης γενικότερα και στο Χαϊδάρι ειδικότερα.

Του Κώστα Φωτεινάκη

1) Γενικά είμαι υπέρ του θεσμού, έχοντας υπ΄ όψιν μου ότι η αποτελεσματικότητά του έχει να κάνει με τα άτομα που θα τον υπηρετήσουν. Ως νέος θεσμός δοκιμάζεται και έχει δυσκολίες. Ανάλογα με τα άτομα που θα τον υπηρετήσουν θα καταξιωθεί ή θα απαξιωθεί.

2) Είναι «λογικό» ότι οι Δήμαρχοι δεν θέλουν να έχουν "στα πόδια" τους έναν Συμπαραστάτη που θα παίζει αντικειμενικά το ρόλο του, τουλάχιστον όπως προδιαγράφεται στον Καλλικράτη. Απόδειξη ότι μόνο το 6% των Δημοτικών Συμβουλίων συναίνεσαν για να εκλέξουν Συμπαραστάτη.

3) Στο Χαϊδάρι α) κατά τη γνώμη μου οι υποψηφιότητες που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις του Συμπαραστάτη. Χωρίς να προσβάλλω τους υποψηφίους εκτιμώ ότι κανένας δεν ήταν "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας" όπως περιγράφει τον Συμπαραστάτη το άρ.27. β) Η εντύπωση που σχημάτισα στο Δ.Σ. ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση είχαν «ρίξει μια λοξή ματιά» στον Καλλικράτη και ειδικότερα στο άρθρο 27. γ) Αν ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω θα ψήφιζα (αν ήμουν στο Δ.Σ.) την πολιτικό μηχανικό κα Λίλιαν Γιαχνή (δεν παρέστη στο Δ.Σ., διαβάστηκε το βιογραφικό της). Η κα Γιαχνή ήταν ανεξάρτητη υποψηφιότητα (όπως και οι συνυποψήφιοι της) την οποία στήριξε με δήλωσή του ο συνδυασμός Πρώτα το Χαϊδάρι – Δημήτρης Τσατσαμπάς.

4) Υπήρχαν κατά τη γνώμη μου άνθρωποι για να υπηρετήσουν με επάρκεια το θεσμό του Συμπαραστάτη στο Χαϊδάρι. Αν υπήρχε διάθεση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και ξεκινούσε διαδικασίες διαβούλευσης με όσους στήριζαν το θεσμό θα βρισκόταν "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας" για Συμπαραστάτης. Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να ήταν η νομικός περιβάλλοντος κα Ιωάννα Κουφάκη που είχε διατελέσει εκπρόσωπος του ΔΣΑ για τα περιβαλλοντικά θέματα και είχε δηλώσει υποψηφιότητα να είναι Συμπαραστάτης στην Περιφέρεια Αθήνας.

5) Συγχαίρω και χαιρετίζω τις πολιτικές δυνάμεις του Δήμου Βύρωνα που μετά από διαβούλευση επέλεξαν ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τον κ.Δημήτρη Σάρολα. Ο Δημήτρης Σάρολας είναι Καθηγητής και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1975-1995 & 2003-2007), πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και Αναπληρωτής δημάρχου επί Δημαρχείας του αείμνηστου Δημ.Νικολαίδη, επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη Βύρωνα» (2002-2006) και προέδρος του σωματείου «Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα».

Κώστας Φωτεινάκης

Κάτοικος Χαϊδαρίου, Πολίτης του Κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου