Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ - MALL ΒΩΒΟΥ» ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ - MALL ΒΩΒΟΥ» ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

του Κώστα Φωτεινάκη

Με αφορμή α) την «καταγγελία της σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Παναθηναϊκός» με πρωτοβουλία των μεγαλομετόχων της ομάδας β) τις δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων κ.Γεώργιου Καμίνη («Δικαίωμα στην πόλη») και γ) άλλων σχολιαστών και δημοσιευμάτων επισημαίνω τα εξής:

  1. 1. Η νομοθετική ρύθμιση για τη «Διπλή Ανάπλαση» έγινε στην πραγματικότητα για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και να ανοίξει το δρόμο της αποδόμησης στην πράξη του Προεδρικού Διατάγματος του 1995 που προέβλεπε συγκεκριμένες χρήσεις και έβαζε εμπόδια στην πλήρη τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα.
  2. 2. Την έωλη και κραυγαλέα αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση, την επεξεργάστηκαν οι «εγκέφαλοι και οι συνεργάτες» των Δημάρχων Αθηναίων αρχικά της κας Ντόρας Μπακογιάννη, στη συνέχεια του κ.Κακλαμάνη, και κατατέθηκε σε αγαστή συνεργασία από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας και μέσα σε ένα «θριαμβευτικό κλίμα» ψηφίστηκε σε πλήρη συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ (τότε αντιπολίτευση) και το ΛΑΟΣ. Άρα οι ευθύνες στην οποιαδήποτε εμπλοκή για το γήπεδο του ΠΑΟ είναι κοινή και εξ αδιαιρέτου της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, του Δημάρχου Αθηναίων κ.Κακλαμάνη καθώς και της Νομαρχίας Αθηνών του κ.Σγουρού που διευκόλυνε τα κοινά σχέδια των ανωτέρω εμπλεκομένων.
  3. 3. Έχει και της δικές της ευθύνες η διοίκηση του ΠΑΟ που δεν διαχώρισε εγκαίρως τη θέση της από τη σύνδεση και την αλληλεξάρτηση της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ με το MALL.
  4. 4. Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας πράξαμε το αυτονόητο, υπερασπιστήκαμε α) το δικαίωμα του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων και β) το Σύνταγμα και το αστικό περιβάλλον και δικαιωθήκαμε τόσο στη συνείδηση των πολιτών όσο και με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ισχύουσα και υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία και τις δημόσιες υπηρεσίες ενός ευνομούμενου κράτους να ευθυγραμμιστούν στην ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου του κ.Σουφλιά που προέβλεπε τερατουργήματα τσιμέντου στον Ελαιώνα (ακύρωση της κατασκευής και λειτουργίας του MALL). Η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι σαφής με την απόφασή της, εγκρίνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις (περιορισμούς τσιμεντοποίησης, αύξηση του πράσινου) για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, και τίποτα άλλο.
  5. 5. Για την εμπλοκή στην κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ οι ευθύνες είναι κοινές και εξ αδιαιρέτου των: Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Δημάρχου Αθηναίων κ.Κακλαμάνη, Δημοτική και Νομαρχιακή Παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
  6. 6. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας και Περιφερειάρχες στην Αττική πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια το σεβασμό της στην ξεκάθαρη απόφαση του ΣτΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα την υπονομεύσει μέσω του Fast Track ή με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (κ.λπ).
  7. 7. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε νομικό, πολιτικό και κινηματικό τρόπο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας, δηλαδή λιγότερο τσιμέντο – περισσότερο πράσινο στον Ελαιώνα.

Κώστας Φωτεινάκης: Συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και είναι ένας από τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ για το Mall του Βωβού κ.λπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου