Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (α) Από τη Χάρτα του Ρήγα στους Ευρωπαϊκούς Χάρτες Αυτοδιοίκησης, στην Local Agenda 21 και στον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη κ.λπ


Τον Νοέμβριο θα έχουμε Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.
Στο δρόμο προς τις εκλογές θα αναρτήσουμε θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκινάμε με μία ανάρτηση, μια παρουσίαση που είχαμε κάνει πριν τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2006 παραμονή των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Θέμα: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Από τη Χάρτα του Ρήγα στους Ευρωπαϊκούς Χάρτες Αυτοδιοίκησης, στην Local Agenda 21 και στον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για τα Δικαιώματα στην Πόλη.
Κλικάρετε ΕΔΩ.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση δύο βιβλίων σχετική με την οργάνωση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο α) Τοπικοποίηση β) Κουμμουναλισμός - ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών.

Η θέση μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Καλλικράτη είναι ότι την παρούσα πολιτική, κοινωνική, οικονομική, οργανωτικά διοικητική φάση που διανύουμε ως χώρα δεν χρειάζεται καμία διοικητική αλλαγή. Ο Δήμοι είναι ανίκανοι τεχνικά, οργανωτικά, οικονομικά να διαχειριστούν ακόμα και τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχουν. Δεν μπορούν να αναλάβουν περισσότερες και όχι μόνο γιατί δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, αλλά γιατί δεν έχουν γνώσεις, εμπειρίες, υποδομή κ.λπ.

2 σχόλια:

  1. και γιατί κανένας δημοτικός σχηματισμός δεν σκέφτεται το καλό του τόπου του αλλά το καλό της πάρτης του. Το σύστημα που ξέρουμε πέθανε εδώ και χρόνια. Καθαριότητα, ληξιαρχείο και συντήρηση δημοτικών εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες με τα μισά λεφτά και με άριστο αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα που δήθεν κάνουν οι δήμοι είναι προσχήματα για κονόμα ημετέρων. Συνελεύσεις δημοτών ανά ευρύτερη γειτονιά μπορούν να αποφασίζουν για τις ανάγκες τους και να αναθέτουν στην εταιρία. Να τους καταργήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υιοθετούμε την ιδιωτικοποίηση... ωστόσο οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι χαμηλής ποιότητας, και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει την ΤΑ πρώτη στη λίστα για... μαζί με τις πολεοδομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή