Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (β) Είμαστε αντίθετοι με τον ν.3852 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Καλλικράτης"/ 2+1



Κατ΄ αρχάς να παρουσιάσουμε το νόμο, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 87Α'/2010.

Δύο παρατηρήσεις και μία δήλωση:
1) Η αντίθεσή μας δεν έχει να κάνει με τους οικονομικούς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όντως είναι ισχνοί. Εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση η Τ.Α. στο σύνολό της, είναι ανίκανη να διαχειριστεί ακόμα και τις υπάρχουσες αρμοδιότητες που έχει. Δεν επιθυμούμε να αναλάβει νέες αρμοδιότητες γιατί α)Ούτε την εμπειρία, την οργάνωση,τη διαφάνεια και την "καλή μαρτυρία" διαθέτει (διάβαζε συνέντευξη και έκθεση του Επιθεωρητή κ.Λ.Ρακιντζή) β)Είμαστε υπέρ των μικρών δήμων για να έχει άμεση επαφή, πρόσβαση, και έλεγχο ο πολίτης προς την τοπική εξουσία. Για μεγάλους δήμους όπως π.χ. Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Πάτρα κ.λπ. θα προτιμούσαμε να χωριστούν σε μικρότερους δήμους των 150.000 κατοίκων.
2) Θεωρούμε θετική ρύθμιση, με προϋποθέσεις, την εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει και αυτή να διαχειριστεί με διαφάνεια και "επαγγελματισμό" (σύγχρονο τρόπο διοίκησης) τα θέματα τις αρμοδιότητες τις οποίες θα αναλάβει.
3) Θα επανέλθουμε με τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για την στήριξη ψηφοδελτίων της Αριστεράς και της Οικολογίας.

2 σχόλια:

  1. παρατηρήσεις:
    Ο Καλλικράτης: μειώνει τους Δήμους άρα μειώνει τα τσάμπα έξοδα και τις απάτες.
    μειώνει τις περίφημες δημοτικές εταιρίες δηλαδή πηγές μόνο εξόδων και κανενός έργου ή οφέλους για τους δημότες.
    Οι μικροί δήμοι θεωρητικά είναι ωφέλιμοι αλλά όχι για την Ελλάδα. Το ρουσφέτι και η διαφθορά είναι πιο εύκολη, περνάει απαρατήρητη, μοιράζεται σε πιο πολλούς και από λίγο άρα μολύνει πιο βαθιά την κοινωνία. Ακόμα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε περισσότερους από αυτούς του άρχοντες.
    Τα λεφτά που τους δίνονται μπορεί να είναι λίγα αλλά φτάνουν για κάποια ωφέλιμα έργα. Αν ήταν πιο πολλά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, απλώς κάποιοι θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη. Ψάξτε το να δείτε ότι ο χώρος δεν έχει γιατρειά. Μόνο με κατάργηση, ακύρωση και λαικές συνελεύσεις βάσεις που αναθέτουν σε εταιρίες λαικής βάσης τα βασικά. Αποχή από τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβόμαστε την άποψή σας..

    Η αποχή που προτείνετε όταν γίνεται συνειδητά, όπως εσείς, είναι μια πολιτική πράξη...
    Όμως δεν την υιοθετούμε...
    Θα επανέλθουμε με την παρουσίαση 3-4 βιβλίων για την Τ.Α.... αλλά ο διάλογος ας συνεχιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή