Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!


[Στο ΥΠΕΚΑ, την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, 22/4/2010 - Στην εκδήλωση ήταν και οι Οικολόγοι Πράσινοι]

Τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν οι 100.000 διαδηλωτές της Κοπεγχάγης. Σήμερα, είναι οι 31.000 (!) ριζοσπάστες οικολόγοι της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα. Και τότε και τώρα, με ένα κεντρικό σύνθημα: «Να αλλάξουμε σύστημα, όχι το κλίμα»! Είναι πια φανερό, βγάζει μάτια, πως κάτι κοσμογονικό συμβαίνει στους «από κάτω» ολάκερου του πλανήτη. Μπροστά στην άρνηση των «από πάνω» να εξιλεωθούν για τα περιβαλλοντικά τους εγκλήματα παίρνοντας –έστω και την ύστατη ώρα- τα μέτρα που επιβάλλει η αποτροπή της κλιματικής καταστροφής που αυτοί προκάλεσαν, οι «από κάτω» αντιδρούν. Για πρώτη φορά τόσο μαζικά και τόσο ριζοσπαστικά! Επειδή, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πια απελπιστικά και επειδή, όπως το είπε προχτές ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, «Ή θα πεθάνει ο καπιταλισμός, ή θα πεθάνει η Μητέρα Γη»!...
Τέκνο της καταστροφικής κλιματικής ανάγκης και ώριμο τέκνο της αντικαπιταλιστικής οργής, η «Πρωτοβουλία Κοτσαμπάμπα» δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα πελώριο κενό: εκείνο της παρατεταμένης ανυπαρξίας ενός αντισυστημικού κινήματος που παλεύει σε αυτή τη χώρα ενάντια στη κλιματική αλλαγή και συνάμα για τη κοινωνική δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, από κοινού με το διεθνές ριζοσπαστικό οικολογικό κίνημα, η «Πρωτοβουλία Κοτσαμπάμπα» αγωνίζεται:
1. Για μια διεθνή συμφωνία, που υποχρεώνει τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη, να μειώσουν τις εκπομπές τους αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το έτος 2020.
2. Για τη δημιουργία διεθνούς ταμείου βοήθειας στα θύματα της κλιματικής κρίσης, που θα επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν μαζικά τις ανανεώσιμες ενέργειες και την οικολογική γεωργία.
3. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, της γης, των δασών, των ποταμών, και των κάθε λογής φυσικών πόρων που ανήκουν μόνο στους λαούς και όχι στις πολυεθνικές.
4. Για την εθνικοποίηση και τη λειτουργία υπό λαϊκό έλεγχο των μεγάλων εταιριών παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η συμβολή τους στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
5. Για την ανάπτυξη στη χώρα μας του μαζικού οικοσοσιαλιστικού κινήματος που επιβάλλει η αποτροπή της καλπάζουσας κλιματικής καταστροφής και η απορρέουσα από αυτή ριζική αλλαγή του τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης, μετακίνησης και θέρμανσης όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου