Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

20 Θέσεις ενάντια στον πράσινο καπιταλισμό... (από το blog ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)



Ένα κείμενο με 20 θέσεις που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2008, όμως προφητικό και επίκαιρο.

1. Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση σηματοδοτεί το τέλος της νεοφιλελεύθερης φάσης του καπιταλισμού. Οπότε το “Μπίζνες ως συνήθως” (χρηματιστικοποίηση, απορρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις…) δεν αποτελεί πλέον επιλογή: Νέοι χώροι συσσώρευσης και είδη πολιτικής ρύθμισης θα πρέπει να εξευρεθούν από κυβερνήσεις και εταιρείες ώστε να διατηρήσουν τον καπιταλισμό ενεργό.
2. Παράλληλα με την οικονομική και πολιτική, καθώς και την ενεργειακή, κρίση, υπάρχει και μια άλλη κρίση που ταρακουνά τον κόσμο: Η Βιοκρίση, το αποτέλεσμα της αυτοκτονικής αναντιστοιχίας μεταξύ των οικολογικών συστημάτων που στηρίζουν την ζωή και εγγυούνται τη συλλογική επιβίωση του ανθρώπου και της ανάγκη του κεφαλαίου για συνεχή ανάπτυξη.
3. Η Βιοκρίση αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τη συλλογική μας επιβίωση, αλλά όπως όλες οι κρίσεις παρέχει επίσης μια ιστορική ευκαιρία για τα κοινωνικά κινήματα: να βάλλει ουσιαστικά την εκτεθειμένη “κεντρική αρτηρία” του καπιταλισμού, την ανάγκη του για αδιάλειπτη, καταστροφική και παράφρονα ανάπτυξη.
Διαβάστε τις υπόλοιπες 17 "Θέσεις ενάντια στον πράσινο καπιταλισμό" στα ελληνικά στο blog ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ...
...αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Το κείμενο "20 Θέσεις ενάντια στον πράσινο καπιταλισμό" έχει γραφτεί τον Δεκέμβριο του 2008 από τους "Tadzio Mueller and Alexis Passadakis. Alexis is a member of attac Germany’s coordinating council, Tadzio a part of the Turbulence editorial collective (www.turbulence.org.uk). They are both active in the emerging climate justice movement, and can be reached at againstgreencapitalism (at) googlemail.com"

Διαβάστε τις "20 Theses against green capitalism" στα αγγλικά ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου