Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Έκδοση "Για τον οικοσοσιαλισμό - Η καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικοσοσιαλιστική εναλλακτική" (και μια πολύ σύντομη αναφορά για τον Οικοσοσιαλισμό στην Ελλάδα)


Η ανάρτηση γίνεται με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης στη Θεσσαλονίκη 27 Ιανουαρίου 2020 [ΕΔΩ]
Κυκλοφόρησε και στην Ελληνική γλώσσα η έκδοση "Για τον οικοσοσιαλισμό -  Η καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικοσοσιαλιστική εναλλακτική".

Διαβάστε περισσότερα για την έκδοση, τον πρόλογο στην Ελληνική έκδοση του Μίκαελ Λεβί/  Michael Löwy και τα περιεχόμενα ΕΔΩ ΕΔΩ 

Για το θέμα του Οικοσοσιαλισμού έχουμε κάνει δεκάδες αναρτήσεις στο παρελθόν και χαιρόμαστε για την πρόσφατη έκδοση (Νοέμβριος 2019). Κλικάρετε στις ετικέτες του blog για να δείτε τις παλαιότερες αναρτήσεις.

Αν και η συζήτηση για τον Οικοσοσιαλισμό ξεκίνησε κυρίως από Τεταρτοδιεθνιστές (Τροτσκιστές) θεωρητικούς, η αποδοχή και η χρήση του όρου διαδόθηκε με αργούς ρυθμούς και σε άλλα τμήματα της Αριστεράς και της Οικολογίας. Ωστόσο η συζήτηση παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Δείτε ΕΔΩ ένα από τα πρώτα ακόμα ενεργά στο διαδίκτυο blog που εισήγαγαν την έννοια και τον όρο του Οικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. (2008) και ένα ακόμα του Κώστα Σκορδούλη ΕΔΩ στο οποίο περιέχεται το άρθρο του "ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" [ΕΔΩ]. 
[Σημείωση: Αναμένουμε την έκδοση ενός βιβλίου του Κώστα Σκορδούλη με θέμα τον Οικοσοσιαλισμό αρχές 2020]

Ωστόσο η συζήτηση για τον Οικοσοσιαλισμό, είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν από το 1994. Στο 6ο τεύχος του περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ (Ιανουάριος - Απρίλιος, 1994) αφιερωμένο στον "Σοσιαλισμό και στην Οικολογία" υπάρχει ένας εκτεταμένος "Διάλογος πάνω στον Οικοσοσιαλισμό - Συζήτηση μεταξύ James O΄Konnor και Τάκη Φωτόπουλου".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου