Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης "περί λιτού βίου"




Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία χαρακτηρίζεται από ευγένεια, αναγνώριση της προσφοράς του "αντιπάλου" αλλά και από σαφήνεια όσον αφορά το πολιτικό σχέδιο του Υπουργείου.
Διαβάστε την ομιλία του κ.Βαρουφάκη ΕΔΩ.

Στην ομιλία του ο κ.Υπουργός παρουσιάζει τρεις "σελίδες" που σχεδιάζει να "γυρίσει" αυτός και οι συνεργάτες του. Αναρτούμε τη δεύτερη, περί "λιτού βίου" με την οποία συμφωνούμε. Δηλαδή συμφωνεί κ.Βαρουβάκης με εμάς και εμείς με τον κ.Βαρουβάκη. Ο κ.υπουργός δεν είπε κάτι νέο και διαφορετικό. Εδώ και δεκαετίες η κοινωνική οικολογία αλλά και πρόσφατα η πρόταση για αποανάπτυξη προβάλουν αυτές τις ιδέες και τις αντικαπιταλιστικές αξίες της μόρφωσης, τον περιορισμό της κατανάλωσης αχρήστων προϊόντων και τεχνικών αναγκών που προωθεί το καπιταλιστικό σύστημα, την μείωση των ρύπων, την καθαρή φύση και τις καθαρές πόλεις κ.λπ. Ωστόσο επειδή όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, χαιρετίζουμε τη δήλωση του κ.Βαρουφάκη την οποία και σας παρουσιάζουμε:

".....Η δεύτερη σελίδα που γυρίζουμε αφορά την ονομαζόμενη λιτότητα και τον τρόπο που κατανοούμε τον όρο αυτής της λέξης ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας. Ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας.

Οι Έλληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη.

Άλλο, όμως, λιτός βίος όπως έλεγε ο καλός μου φίλος Αλέκος Παπαδόπουλος που έχει θητεύσει εδώ και άλλο πυραμιδική λιτότητα, όπως την ονομάζω. Μια δήθεν λιτότητα, που από τη μία πετσοκόβει τα ισχνά εισοδήματα των αδύναμων και των ανίσχυρων και από την άλλη φορτώνει γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα.

Τη σελίδα από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια, θα τη γυρίσουμε ξεκινώντας μέσα από το «σπίτι» μας, από αυτό εδώ το Υπουργείο. Ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης αρχίζει εδώ. Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι η άμεση εξοικονόμηση πόρων με μια θεαματική μείωση των εξόδων, των δαπανών αυτού του Υπουργείου, του αριθμού των συμβούλων, για παράδειγμα, του Υπουργείου, εξοικονόμηση που θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου. Ως συμβολική αλλά και ουσιαστική πρώτη κίνηση..."

Το ανωτέρω ιδέες που κατέθεσε ο κ.Βαρουβάκης, διατυπωμένες ίσως με άλλον τρόπο, θα επιθυμούσαμε να είχε παρουσιάσει και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ.Λαφαζάνης. Αναμένουμε...

2 σχόλια:

  1. Μπορει καποιος να μου εξηγησει τη διαφορα των ορων "λιτος βιος" και "λιτοτητα"; Παραθερω την εννοια του ορου της λιτοτητος απο ελληνικο λεξικο: "λιτότητα η [litótita] Ο28 : 1. η ολιγάρκεια, η αποφυγή κάθε περιττού στον τρόπο ζωής: Έζησε πάντα με ~ και μέτρο. 2α. ο περιορισμός στα λίγα και απαραίτητα: Πνεύμα / πολιτική / μέτρα λιτότητας. Οικονομική ~, μέτρα που επιδιώκουν τον περιορισμό της κατανάλωσης. H μονόπλευρη ~ πλήττει τους εργαζομένους. Tο ύφος του συγγραφέα χαρακτηρίζεται από εκφραστική ~, είναι απλό, λιτό, χωρίς στολίδια. β. ρητορικό σχήμα λόγου κατά το οποίο εκφράζεται η άρνηση, υπονοείται όμως η θέση, π.χ. «δεν είναι άσχημη ιδέα», δηλαδή «είναι καλή ιδέα»."
    Ρε παιδια σοβαρευτειτε που χαιρετιζετε τις ανουσιες και αλογες (δλδ χωρις λογικη) και περιπαιχτικες δηλωσεις του καθε επαγγελματια ψευτη. Ειναι σαν να βγηκε καποιος και να τον ρωτησε "Ονομαζεσαι Γιαννης?" κι αυτος να απαντησε "Ονομαζομαι Ιωαννης"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή