Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

22 Μαϊου, ημέρα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Ακτιβιστές της ειρήνης, στελέχη του κινήματος των Λαμπράκηδων, καθώς και αντιστασιακοί έδωσαν το «παρών» 


 Ο  ηθοποιός και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα Χάρης Σώζος, διάβασε το επιτάφιο επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου για τον Λαμπράκη καθώς και αντίστοιχο επίγραμμα του Νικηφόρου Βρεττάκο
Ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει την μεγάλη φιλειρηνική πορεία στο Λονδίνο που είχε πάρει μέρος με το Γρηγόρη Λαμπράκη και εξηγεί πως βρέθηκε το πανό που γράφει ΕΛΛΑΣ στα χέρι του Γρηγόρη Λαμπράκη από το Μαραθώνα στην Αθήνα [η περιγραφή σε επόμενη ανάρτηση]



ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Ακτιβιστές της ειρήνης, στελέχη του κινήματος των Λαμπράκηδων, καθώς και αντιστασιακοί έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για τα 51 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, (22 Μαΐου), την οποίαν  οργάνωσαν σήμερα η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης- ΠΑΔΟΠ.

Λόγω της προεκλογικής περιόδου, η εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα και ήταν περιορισμένη σε διάρκεια.
«Σύμβολο ειρήνης, δημοκρατίας και αντιφασισμού» χαρακτήρισε τον Λαμπράκη ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.
Ο γνωστός ηθοποιός και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα Χάρης Σώζος, διάβασε το επιτάφιο επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου για τον Λαμπράκη καθώς και αντίστοιχο επίγραμμα του Νικηφόρου Βρεττάκο, ενώ ο γιος του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης και μάρτυρα της Δημοκρατίας Γρηγόρης Γρ. Λαμπράκης  μετέφερε και διάβασε στην εκδήλωση εκτενές μήνυμα του Βρετανικού Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη, το οποίο ανέφερε ότι από τις  εκδόσεις του Ιδρύματος κυκλοφορεί ήδη  στα αγγλικά το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, Ο Λαμπράκης και το κινημα Ειρήνης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμετοχή  του με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο στην πορεία του 1963 από την πυρηνική βάση του Όλντερμαστον στο Λονδίνο.

Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης –ΠΣΑΕΕΑ, Δημ. Παλαιολογόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η Εθνική Αντίσταση ήταν η αφετηρία της σπουδαίας αγωνιστικής πορείας του Γρηγόρη Λαμπράκη, μέχρι τη δολοφονία του τον Μαϊο του 1963.

Παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Φίλοι της Φύσης , Κώστας Φωτεινάκης, ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Τάσος Μπάρλας, τα ηγετικά στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη Θανάσης Αθανασίου και Βασίλης Κωτούλας, η αγωνίστρια της Αριστεράς Ζωή Ξενάκη,   ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΠΑ Χρίστος Σαββάκης,  ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Εθνικής Αντίστασης  Πέτρος Κουλουφάκος   και  η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Γαβριέλα  Πασπαλιάρη.  Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης.

22 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου