Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κώστα Φωτεινάκης: "6 προτεραιότητες για το Χαϊδάρι"


[Η γραμμή ΜΕΤΡΟ Νο7, Δάσος Χαϊδαρίου -  Άλιμος, που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, την εποχή Σουφλιά, δεν διεκδικήθηκε από καμία προηγούμενη δημοτική αρχή της Δυτικής Αθήνας. Εμείς την επαναφέρουμε στην επικαιρότητα και θα τη διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα.]


6 προτεραιότητες για το Χαϊδάρι, του Δημοτικού Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι»


του Κώστα Φωτεινάκη


Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο Δήμο Χαϊδαρίου ως δημοτικός συνδυασμός είναι πολλά και διαφορετικής προέλευσης. Αρκετά απ’ αυτά, όπως η νέα φτώχεια, η ανεργία, η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, η υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και τα προβλήματα των νοσοκομείων στην περιοχή, είναι «προϊόν» κυβερνητικών επιλογών της πιστής εφαρμογής των μνημονίων.


Ορισμένα άλλα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής στην πόλη, όπως η βύθιση της Λ.Αθηνών στο Παλατάκι, η ρύπανση από το Θριάσιο, η αποκατάσταση του τοπίου στο Όρος Αιγάλεω/Ποικίλο μετά τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου, η ανάδειξη της Ιεράς Οδού κ.λπ. συνδέονται και αυτά με την κεντρική εξουσία (Υπουργεία, Περιφέρεια κ.λπ) και αποτελούν αντικείμενο προτάσεων και διεκδίκησης. 


Κάποια άλλα όμως θέματα, όπως η συντήρηση των υποδομών, η διαφάνεια, η συμμετοχή, η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, η οργάνωση των υπηρεσιών, η τοπική αγορά, η αισθητική της πόλης κ.λ.π. έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα, το όραμα, το στελεχικό δυναμικό, τη διάθεση να συγκρουστείς με συμφέροντα αλλά και να συνεργαστείς και να ενεργοποιήσεις την τοπική κοινωνία.

Εμείς, οι ΠσΔ - ΟΠ έχουμε όραμα και πρόγραμμα για το Χαϊδάρι. Δίνουμε καθημερινές εξετάσεις αγωνιστικότητας, συνέπειας, στοχοπροσήλωσης. Διαθέτουμε ένα στελεχικό δυναμικό, που σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία όχι μόνο θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα τοπικά προβλήματα αλλά και θα εισάγουμε νέους συμμετοχικούς θεσμούς και νέες ιδέες για την οργάνωση, τη λειτουργία και την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης.

Σε τίτλους οι έξι (6) προτεραιότητες που η υλοποίησή τους δεν εξαρτώνται απόλυτα από την Κεντρική Εξουσία: Κοινωνική Αλληλεγγύη, Συντήρηση υποδομών, Καθαριότητα - Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης των Απορριμμάτων, Διαφάνεια, Συμμετοχή, Εξασφάλιση των Οικονομικών συμφερόντων του Δήμου, Προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Μετακίνηση στην πόλη (πεζοδρόμια κ.λπ).

1 - Κοινωνική Αλληλεγγύη: Βελτίωση του συστήματος καταγραφής ανέργων και νοικοκυριών που δεν έχουν πρόσβαση στα κοινά αγαθά (ρεύμα, νερό, διατροφή κ.λπ), Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο, Βοήθεια στο σπίτι κ.λπ. Η κοινωνική αλληλεγγύη θα γίνεται με διακριτικό τρόπο από το Δήμο χωρίς καμία πολιτική εκμετάλλευση.

2 - Συντήρηση υποδομών: Σχολικά κτήρια, πλατείες, παιδικές χαρές, άλση, πάρκα, πεζοδρόμια κ.λπ.
3 - Καθαριότητα – Απορρίμματα: Χαϊδάρι, πόλη πρότυπο καθαριότητας και αισθητικής. Νέα Αποκεντρωμένη Ολοκληρωμένη και Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

4 - Διαφάνεια, Συμμετοχή, Εξασφάλιση των Οικονομικών συμφερόντων του Δήμου: Δημιουργία ή ενθάρρυνση νέων μορφών κοινωνικής παρέμβασης (επιτροπές γειτονιάς, συνεταιρισμοί κ.λπ), εξασφάλιση της Δημοτικής Περιουσίας. Εμείς όταν αναλάβουμε το Δήμο θα επανεξετάσουμε όλες τις συμβάσεις κινώντας και νομικές διαδικασίες με στόχο να εξασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου. Η επανεξέταση των συμβάσεων και η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου είναι ένα αίτημα όλων των κατοίκων. Η παραχώρηση Δημοτικών δομών, όπως π.χ. το κολυμβητήριο και το Πνευματικό Κέντρο είναι ένα θέμα που θα το επαναδιαπραγματευθούμε. Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε, οι κάτοικοι τους Χαϊδαρίου μας μεταφέρουν το αίτημα της διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου και της διαφάνειας. Εμείς θα το κάνουμε. Δεν μας «κρατάει» κανείς από το μανίκι. Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

5 - Προβολή των φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης: Το Χαϊδάρι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί έχει βουνό και θάλασσα (Όρος Αιγάλεω και Ποικίλο, Σκαραμαγκάς), πλούσια ιστορία (Ιερά Οδός, Μονή Δαφνίου, Μάχη Χαϊδαρίου 1826, Εθνική Αντίσταση/ Στρατόπεδο Χαϊδαρίου ΜΠΛΟΚ15), πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά (Παλατάκι, έργα των Μεγάλων Ζωγράφων Γύζη, Λύτρα, Ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου κ.ά). Η πόλη μας θα μπορούσε να γίνει κέντρο σπουδών ψηφιδωτού.

6 - Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Μετακίνηση στην πόλη: Το Χαϊδάρι είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Αθήνας που δεν έχει ΜΕΤΡΟ. Οι γειτονικοί Δήμοι διαθέτουν τους εξής σταθμούς: Αιγάλεω (2), Περιστέρι (3), Αγία Βαρβάρα (1). Εμείς θα διεκδικήσουμε, έστω και ως ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο για το μέλλον, να συμπεριληφθεί στον κεντρικό πολεοδομικό συγκοινωνιακό σχεδιασμό, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ή και αλλού), μια γραμμή ΜΕΤΡΟ που να συνδέει το Δάσος Χαϊδαρίου με τον Άλιμο. Αυτή η γραμμή ΜΕΤΡΟ Νο7, που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, την εποχή Σουφλιά, δεν διεκδικήθηκε από καμία προηγούμενη δημοτική αρχή της Δυτικής Αθήνας. Εμείς την επαναφέρουμε στην επικαιρότητα και θα τη διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα. Εκτός από τη γραμμή Νο7 του ΜΕΤΡΟ που θα διεκδικήσουμε, θα απαιτήσουμε πυκνότερη αστική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Δήμου που είναι ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση της Δυτικής Αθήνας. Παράλληλα θα αποκτήσουμε μικρά και ευέλικτα λεωφορεία για μια Δημοτική Συγκοινωνία συνεχούς ροής, έτσι ώστε να εξυπηρετούμε με σχετική αυτονομία τους κατοίκους της πόλης (ιδιαίτερα της Αφαίας και του Δάσους). 
Θα συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία αλλά και με συλλογικότητες που έχουν ειδική προσφορά και γνώσεις για την ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση πεζών, ποδηλατών, ΑμεΑ.

Οι έξι (6) προτεραιότητες, είναι ένα μόνο μέρος του προγράμματός μας, που για να δρομολογηθεί χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: α) συγκέντρωση δυνάμεων που θα αναδείξουν το δημοτικό συνδυασμό ΠσΔ – ΟΠ σε δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία β) την αγωνιστική διεκδίκηση πόρων και υποδομών από την κεντρική εξουσία γ) τη συμμετοχή των πολιτών. Η συμμετοχή των πολιτών εξασφαλίζεται πρώτα απ΄ όλα με την ενημέρωση, τη διαφάνεια και με την ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και συνεργατικών σχημάτων ή επιτροπών. 

Κώστας Φωτεινάκης
Δημοτικός Σύμβουλος| ΠσΔ - ΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου