Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κώστας Φωτεινάκης: Οικολογικές διαδρομές στη φύση και στις πόλεις (προδημοσίευση στο περιοδικό ΚΟΚΚΙΝΟ)


Οικολογικές διαδρομές στη φύση και στις πόλεις

Τον απεκάλεσαν «εθισμένο με την πτώχευση», για τον κ.Παπακωνσταντίνου ο λόγος, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής. Όσο  εύστοχος όμως και ευρηματικός μπορεί να είναι ο χαρακτηρισμός  αυτός,  δεν περιορίζεται μόνο στον κ.Παπακωνσταντίνου αλλά αφορά ολόκληρο το μνημονιακό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΣ και άλλες «επιχειρηματικές δυνάμεις») αλλά και αρκετούς «αυτοδιοικητικούς», δημάρχους και περιφερειάρχες. Στο σημείωμα αυτό θα επιχειρήσω να παρουσιάσω, χωρίς να είμαι «ληξίαρχος» της οικολογίας, ορισμένα θέματα που «προωθούνται» από αυτό το «μπλοκ» εξουσίας αλλά και τις κινηματικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε αυτή την πολιτική.

Η καταστροφική «επένδυση» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου βεβηλώνουν τους ορεινούς  όγκους και το τοπίο  ακόμα και σε περιοχές NATURA.

…και οι διαδρομές στη φύση και στις πόλεις συνεχίζονται σε τίτλους : «νέο Ρυθμιστικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό», «Υποβάθμιση των ακτών, με το νέο νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες», «Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (π.χ. Ελληνικό)», «Την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία (τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ)», «Την μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής 2021» (παρ΄ όλες τις αδυναμίες του), «Την απαξίωση των Μέσων Σταθερής τροχιάς (τρένο, τραμ) και τις μεγάλες καθυστερήσεις λειτουργίας των επτά έτοιμων σταθμών ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα λόγω διαπλοκής με τη SIEMENS», «Την υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και γενικότερα με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Στο δια ταύτα τώρα. Όσοι ασχολούμαστε με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον (ζητήματα πόλεων και πολιτισμός) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσοι κυβέρνησαν το τόπο και όσοι υπηρετούν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν πορεία. Θα πρέπει να συνδέσουμε τους επιμέρους τοπικούς αγώνες που αναπτύσσονται , με την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να προβάλλουμε άλλες αξίες από τις κυρίαρχες του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη φύση και στον άνθρωπο, της δημιουργίας και της γνώσης.

[Ολόκληρο το άρθρο θα δημοσιευτεί στο περιοδικό της οργάνωσης ΚΟΚΚΙΝΟ]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου