Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Δημήτρης Σερεμέτης: Εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους και πληρωμή μισθών και συντάξεων


[Η φωτογραφία είναι επιλογή του διαχειριστή του blog]

«Χωρίς το μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Πρόκειται για ένα «αποστομωτικό» επιχείρημα που συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση ακόμη και στις γραμμές του αριστερού κινήματος. Όπως τεκμηριώνεται με τα στοιχεία του συνημμένου πίνακα, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική:
Α) Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρική Δημ. Διοίκηση, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Κοινωνική Ασφάλιση) ήταν, σε όλη τη διάρκεια της ενδεκαετίας 2000-2010, υψηλότερα από τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την πληρωμή μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και πάσης φύσεως συντάξεων.
Β) Τα έσοδα αρκούσαν και αρκούν για τους μισθούς και τις συντάξεις. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους δεν αρκούν!

Διαβάστε το άρθρο και δείτε τους σχετικούς πίνακες ΕΔΩ

Ο Δημήτρης Σερεμέτης είναι αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

12 σχόλια:

  1. Είτε πρόκειται για ανθρώπους σε λάθος θέσεις (μιλώ για το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη "σωτηρία" μας) είτε πρόκειται για καλοβαλμένο σχέδιο για την "αυτοκτονία" μας. Γιατί τελικά, μέσα από τον πανικό που περιγράφεις και που ήδη, εδώ και μήνες υποβόσκει με λανθάνουσα μορφή (χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι φοβόμαστε), στην αυτοκτονία οδηγούμαστε από τις δικές μας κινήσεις.
    Και το θέμα είναι ότι από ψέματα, αναλήθειες και σαθρά συμπεράσματα πήξαμε. Σωστές και ορθολογικές αποφάσεις πώς μπορούμε να έχουμε στην πράξη; Αυτό νομίζω θέλουν όλοι οι Έλληνες και ψάχνουν αυτούς που θα τους τα δώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη,
    χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο γιατί δεν μου βγαίνει, τα έξοδα υπολογίζεις μόνο τις πληρωμές μισθών και συντάξεων? Γιατί το κράτος δεν είναι μόνο αυτά είναι κοινωνικές παροχές, επισκευές οδικού δικτύου, δαπάνες για την υγεία, άμυνα κλπ. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κράτος και για αυτά χρειαζόμαστε δάνεια.
    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο, αλίμονο αν τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης θα έπρεπε να εξαντλούνται σε μισθούς και συντάξεις...
    δυστυχώς πάντως οι μισθοί και συντάξεις απορροφούν τεράστιο μέρος των κρατικών εσόδων.
    ποιά είναι η άποψή σας για το ότι κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος παράγει έλλειμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα το κείμενο και τα σχόλια ιδιαίτερα το δεύτερο. Απορώ πως μπορείτε να κάνετε τέτοιες μονοδιάστατες τοποθετήσεις, είστε σίγουρος οτι διδάσκετε οικονομικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ ο συγγραφέας βάζει τέλος στην πιπίλα του ΓΑΠ, του Καρατζαφέρη και των δημοσιογράφων του Mega (ω τι σύμπνοια αλήθεια!!!) για μη πληρωμή μισθών και συντάξεων. Εξάλλου να συμπληρώσω ότι αναφέρεται ρητά στη δανειακή σύμβαση ότι τα χρήματα της τρόικας προορίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων δανειακών οφειλών. Με απλά λόγια δανειζόμαστε από ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για να αποπληρώνουμε Γαλλικές, Γερμανικές, Αμερικανικές κλπ τράπεζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και εγώ την ίδια απορία έχω με αυτήν του 4ου σχολίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δραγασάκης....

    Συμφωνείτε με τη θέση ότι μέχρι τον Ιούλιο φτάνουν τα λεφτά για συντάξεις και μισθούς;

    Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τα δάνεια της τρόικας αλλά από τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται λοιπόν για μια κινδυνολογία που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τον κόσμο για να μη σηκώσει κεφάλι. Ομως αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά. Διότι ο κόσμος που τρομάζει, σηκώνει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες, πράγμα που αν συνεχισθεί θα οδηγήσει σε κατάρρευσή τους. Επίσης διακρατεί τους φόρους, με αποτέλεσμα την υστέρηση των εσόδων. Τέλος, αποφεύγει την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την ένταση της ύφεσης. Αυτός ακριβώς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την "αργεντινοποίηση" και τη χρεοκοπία. Οσοι λοιπόν τρομοκρατούν την κοινωνία πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους.

    Προς απάντηση στους άσχετους περί τα οικονομικά που έχουν το θράσος να επιτίθενται άνευ επιχειρημάτων στο συγγραφέα του άρθρου, επηρεασμένοι από την Τρέμη και τον Babis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχήν μία απάντηση στο 4ο σχόλιο. Έχοντας την τύχη να υπάρξω φοιτητής του αρθρογράφου σας διαβεβαιώνω ότι όχι απλά ξέρει οικονομικά αλλά μία ώρα μαζί του θα μας έκανε πολύ πλουσιότερους σε γνώσεις.

    Επί της ουσιάς τώρα. Το άρθρο περιγράφει μία πραγματικότητα. Το θέμα είναι πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Οι συνιστώσες του προβλήματος είναι δύο:

    1) Η κρίση δανεισμού επήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και ήταν φανερό ότι θα συμβεί.

    2)Οι παθογένειες της Ελληνικής Κοινωνίας και σε επέκταση της Οικονομίας οι οποίες είναι χρόνιες, άνθεκτικές και 'κοστίζουν ακριβά'.
    Αυτό πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε λοιπόν μία ενιαία εθνική πολιτική για την αντιμετώπισή τους πέρα από κομματικές λογικές. Αλλοί το βαφτίζουν μνημόνιο άλλοι επιστροφή στην δραχμή δεν έχει σημασία. Η αντιμετώπιση πρεπέι να είναι συγκεκριμένη, δυναμική και με ρεαλιστικούς στόχους.

    ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΑΝ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.


    Υ.Γ. Κε Καθηγητά ανυπομονώ για το επόμενο άρθρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς το Κλαζομενέα και τον Φοιτητή

    Ας πούμε οτι βγάζεις το μήνα 700€ και έχεις μια καθαρίστρια στο σπίτι που σου κοστίζει 700€ το μήνα. Φτάνουν να την πληρώσεις αλλά δεν έχεις ν απληρώσεις για το φαγητό σου, το αυτοκίνητο, το ρεύμα, το νερό κλπ. καθώς και τα δάνεια από τις κάρτες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κράτος και απορώ πως δεν βλέπετε την λογική πίσω από αυτό το επιχείρημα. Οσο το για το παραλήρημα του φοιτητή που σίγουρα έχει διαποτιστεί με τις βλακείες του σύριζα και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλή τύχη στην εύρεση εργασίας, αν αρχίσεις να λες τέτοιες μπούρδες στις συνεντεύξεις που πας ούτε στα 50 σου δεν θα βρεις μια δουλειά με παραπάνω από 500 €. Αν θες στείλε μου το βιογραφικό σου και αν δεν χρωστάς 450 μαθήματα ακόμα να σου κανονίσω μια συνέντευξη στην δική μου εταιρεία. Είμαι σίγουρος ότι με τον διευθυντή προσωπικού μου θα γελάσουμε πολύ. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι άφησε το email σου εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η διαφωνία είναι η μητέρα της δημοκρατίας. Δεν κατάλαβα ποια άποψη σε ενόχλησε τόσο. Την μπουρδολογία θα την αφήσω σε εσένα. Καλό θα ήταν όμως να μας εξηγήσεις με τι διαφωνείς.

    Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά και προς πληροφόρηση σου είμαι στην αγορά εργασίας πολλά χρόνια χωρίς κανένα παράπονο.

    Αυτά προς τον 'εύθυμα και Δημοκρατικά εκφραζόμενο φίλο του τελευταίου σχολίου'.

    Αναμένω τοποθέτηση επί της ουσίας της διαφωνίας σου αντί προσωπικών σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2011 6:59 π.μ.

    Άλλα ντάλων...φίλε μου είναι απλή αριθμητική...Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους φθάνουν να καλύψουν τις δαπάνες εξαιρουμένων των τόκων. Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις τον όρο "πρωτογενές πλεόνασμα"? Συνεπώς έχεις να πληρώσεις την καθαρίστρια, το φαγητό σου, το αυτοκίνητο, το ρεύμα, το νερό...δεν έχεις να πληρώσεις τους τόκους των δανείων.
    Κατανοητό τώρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συννενόηση Κουκουρουκου ανώνυμε.

    Ποιος σου είπε ότι διαφωνούμε. Τα μαθηματικά είναι δεδομένα. Δεν μπορώ να καταλάβω που είδες την Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά σε αυτά που έγραψα. Αυτό θέλω να μου εξηγήσεις.

    Δεν πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο? Δεν πρέπει να φτιάξιουμε το δημόσιο? Δεν πρέπει να είναι όλα τα κόμματα ενωμένα σε αυτό και να σταματήσουν να λαικίζουν και να χαιδεύουν αυτιά? Δεν πρέπει να πληρώνουμε όλοι τους φόρους μας?

    Αν διαφωνείς με αυτά έχεις κάθε δικαίωμα. Αλλά που είδες Σύριζα καιΕξωκοινοβουλευτική Αριστερά δεν το καταλαβαίνω.

    Τελειώνοντας καλά θα κάνουμε όλοι να μην θριαμβολογούμε για την απόφαση της συνόδου γιατί πάλι ασπιρίνη δώσανε στον ετοιμοθάνατο. Η Ε.Ε. θα έχει πρόβλημα χωρίς λύση Ευρωομολόγου και όσοι ποντάρουν σε χρεωκοπίες το ξέρουν και θα επανέλθουν δυναμικά με άλλες επιθέσεις (π.χ. Ιταλία και Ισπανία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή