Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009




ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Οικολογικά, μπροστά και Αριστερά»

Με αφορμή το διάλογο και την κινητικότητα που διεξάγεται για την προοπτική της αριστεράς αλλά και της πολιτικής οικολογίας, εκτιμούμε ότι η καλύτερη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η συνάντηση της πολιτικής οικολογίας με τις σταθερές αξίες της αριστεράς για συμμετοχή, κοινωνική δικαιοσύνη και χρήσιμο κράτος. Χωρίς να υποτιμάμε τη συζήτηση που διεξάγεται στο ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους, εκτιμούμε ότι στη χώρα μας, λόγω των οξυμένων οικολογικών και των κοινωνικών προβλημάτων, είναι απαραίτητο ο διάλογος να επεκταθεί για μια ιδεολογική πολιτική παρέμβαση που να έχει «Ευρωπαϊκά Οικολογικά Ριζοσπαστικά Αριστερά (ΕΟΡΑ)» χαρακτηριστικά.

H πρόταση που απευθύνουμε, τόσο στον πράσινο και χώρο της Πολιτικής Οικολογίας όσο και στον ευρύτερο χώρο της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΑΡΑ), είναι η κυοφορία μιας νέας οικολογικής αριστεράς με κριτικό ευρωπαϊσμό, που θα μπολιάζεται με τις ιδέες α) της πολιτικής οικολογίας των Ιβάν Ίλιτς, Αντρέ Γκορτζ, Κορνήλιου Καστοριάδη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη κ.ά. β) του Οικοσοσιαλισμού, που απορρέουν από το Μανιφέστο των Joel Kovel και τον Michael Loewy (2001) γ) Νεώτερων Μαρξιστών όπως των Τζων Μπέλαμι Φόστερ, Σλάβοϊ Ζίζεκ,Πράσινων με κινηματική λογική, κ.ά.

Η ΕΟΡΑ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ΄ αυτό που δηλώνουν τα αρχικά της.
Ευρωπαϊκή: Τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη μας, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η ρύπανση, η ποιότητα των τροφίμων, η αειφορική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, το χρήσιμο κράτος, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή κ.λπ. δεν μπορούν να επιλυθούν στα στενά όρια μιας χώρας, αλλά απαιτείται η συνεργασία και η κοινή δράση των λαών που να έχουν κοινά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Ως μια τέτοια περιφερειακή δυνατότητα για την Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά της Ελλάδας πιστεύουμε ότι αποτελεί το καθήκον, μαζί με τους πολίτες της Ευρώπης, να αγωνιστούν για τη δημιουργία «Μια νέας Ευρώπης με ανθρωπινότερο πρόσωπο».
Οικολογική: “Η οικολογία είναι μια επιστήμη βαθιά και μια πολιτική αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική” σύμφωνα με τον θεωρητικό και Φιλόσοφο Αντρέ Γκορζ. Προσυπογράφουμε και διευκρινίζουμε ότι εμείς προτείνουμε να «πάμε οικολογικά μπροστά και αριστερά».
Ριζοσπαστική: Να σέβεται την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τις κατακτήσεις των λαών, αλλά ταυτόχρονα να προβάλει τις αξίες της αειφορίας, του ελεύθερου χρόνου, της μη μεγέθυνσης της οικονομίας αλλά την ποιοτική της μεταστροφή, του αντικαταναλωτισμού, του σεβασμού στις προσωπικές επιλογές και του αυτοπροσδιορισμού, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας ατόμων με διαφορετική προέλευση ή θρήσκευμα, την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών (για να αντιμετωπίζονται οι ναρκομανείς ως ασθενείς και να σπάσει το κύκλωμα διακίνησης), την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πεζών – ΑμΕΑ και ποδηλατών και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς (επιδότηση εισιτηρίου) κ.λπ.
Αριστερά: Από την αρχή δηλώνουμε ότι εν δυνάμει συμμάχους θεωρούμε τις δυνάμεις της Α.Ρ.Α. και της πολιτικής Οικολογίας.
Η Α.Ρ.Α. και η Πολιτική Οικολογία κρίνεται αναγκαίο να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί εκτός των άλλων τους διακρίνει: o πλουραλισμός, η αλληλεγγύη , ο αντι-αρχηγισμός (που πρέπει να βρει τέτοιες μορφές ώστε να απελευθερώσει τα μέλη και τους υποστηριχτές, να τους κάνει συμμέτοχους στις αποφάσεις και ενεργούς πολίτες στην καθημερινότητα), η πλούσια θετική και αρνητική εμπειρία, η αμφισβήτηση των καπιταλιστικών αξιών.
Πιστεύουμε ότι, αντικειμενικά, υπάρχει χώρος και δυνατότητες για τις δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας και της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς (δυνάμεις υπάρχουν εντός και εκτός των γνωστών κομμάτων και σχηματισμών), αξιοποιώντας την πολύτιμη θετική ή και την αρνητική εμπειρία τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά, είτε ως ιδεολογικοπολιτική πρόταση είτε ως πολιτικό σχηματισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν δυνάμεις (ή συνιστώσες) του ΣΥΡΙΖΑ, της Πολιτικής Οικολογίας και ενεργοί πολίτες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν διαθέτουμε καμία «μαγική συνταγή» για να επιτευχθεί η συνάντηση της Πολιτικής Οικολογίας με την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά και μάλιστα αύριο, αλλά ο δρόμος «φτιάχνεται περπατώντας», αρκεί να ξέρεις ότι ακολουθείς κατεύθυνση με Ευρωπαϊκά Οικολογικά Ριζοσπαστικά και Αριστερά χαρακτηριστικά.

ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ
Κώστας Φωτεινάκης – Χαϊδάρι prosanatolismoi@hotmail.com
Γιάννης Βέλλης – Νέα Ιωνία jvellis@gmail.com

1 σχόλιο: