[Φωτ. 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού 2006]
Με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Νεπάλ, 15-19 Φεβρουαρίου 2024 [ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ] και για ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αρχειακούς λόγους δημοσιεύουμε την...
Είχε προηγηθεί το άρθρο, παρέμβαση, της Ελένης Πορτάλιου στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με τίτλο "Τι είναι και τι επιδιώκει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ"
---------------------------
Απόφαση της ιδρυτικής συνέλευσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ
31 Ιανουαρίου - 1 & 2 Φεβρουαρίου 2003
1 Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (Ελλ.Κ.Φ.) αποτελεί συνιστώσα του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, τμήμα του διεθνούς κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του ρατσισμού, για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Με αυτή την έννοια, το Ελλ.Κ.Φ. συγκροτείται εξαρχής ως ανταγωνιστικό σχήμα στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, το ρατσισμό, την καταστολή και, συνεπώς, στους φορείς και στους μηχανισμούς που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Αναφερόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εκπονούνται από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση και τον αντικοινωνικό ρόλο διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, ο Π.Ο.Ε., το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.
2 Το Ελλ.Κ.Φ. είναι παιδί της αίγλης και της δυναμικής του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της κατάστασης που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο (ένταση της επιθετικότητας των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά και φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής ανάτασης των κυριαρχούμενων, άνθηση μαζικών ριζοσπαστικών κινημάτων και αγώνων). Ειδικότερα στην Ελλάδα, η πολύχρονη συμμετοχή μας στις διεθνείς κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η συνειδητοποίηση των αδιεξόδων του σεχταρισμού και του ηγεμονισμού από πολλές συλλογικότητες και κυρίως ανένταχτους/ες της Αριστεράς, καθώς και η ριζοσπαστικοποίηση σημαντικών τμημάτων της νεολαίας αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της απήχησης που έχει η πρόταση δημιουργίας του Ελλ.Κ.Φ.
3 Το Ελλ.Κ.Φ. είναι απολύτως αναγκαίο:
α) Ως ένα μαζικό, ενωτικό και δημοκρατικό σχήμα δράσης για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων που πρέπει να γίνουν σε όλο το διάστημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., και κυρίως ως ένα αξιόπιστο κινηματικό εργαλείο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και για μετά το α' εξάμηνο του 2003.
β) Ως ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης, ζωντανού διαλόγου και ώσμωσης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών χώρων, με προεξέχουσα την επιδίωξη ουσιαστικής συμμετοχής κοινωνικών σχημάτων βάσης (πρωτοβάθμιων σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών κατοίκων, μεταναστευτικών οργανώσεων κ.λ.π.) και στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού δημόσιου χώρου όσων, συλλογικοτήτων ή ατόμων, έχουν τη θέληση να αντισταθούν αλλά και τη βούληση να αναζητήσουν ανοιχτά και ισότιμα τους τρόπους γι' αυτό.
γ) Ως ένας δημιουργικός τόπος συνάντησης του πολιτικού με το κοινωνικό, των εγχειρημάτων με ολιστική προσέγγιση με θεματικές παρεμβάσεις, του αλληλοεπηρεασμού της πολιτικής Αριστεράς με τα κοινωνικά κινήματα, της ουσιαστικής συζήτησης και αναζήτησης δρόμων κοινής δράσης του φεμινιστικού, του οικολογικού, του αντιρατσιστικού, του εργατικού συνδικαλιστικού, του φοιτητικού και του αγροτικού κινήματος.
δ) Ως ένα εφαλτήριο, μέσα από την κοινή δράση και το διάλογο, για τη διεύρυνση των οριζόντων, των θεματικών και των πρακτικών όλων μας, τη σύνδεσή μας με τα κινήματα όπου γης, τα διεθνή προβλήματα και προβληματισμούς, από το χρέος του Γ' Κόσμου και τις διατροφικές πολιτικές μέχρι το διεθνές εμπόριο γυναικών και την περιβαλλοντική καταστροφή, και παράλληλα τη σύνδεσή του με τις κοινωνικές αντιθέσεις και τους συγκεκριμένους αγώνες που αναπτύσσονται στον Ελλαδικό χώρο