Το περιστατικό ομηρίας στην Κομοτηνήπροκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.
Από τη μία αφορούσε σε ένα 12ωρο θρίλερ με αγωνία για τη ζωή των ομήρων, από την άλλη, όμως, (και όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ -ακόμα και στα μεγάλα- και στα σχόλια αναγνωστών) δεν διατυπώθηκε οργή για τον δράστη- αντιθέτως: Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για εικόνα βγαλμένη από (ένα ακραίο) μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τακαλπάζοντα ποσοστά της ανεργίας και τηνκοινωνικό-οικονομική δυσανεξία της χώρας.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται γιααυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο πρόεδρος της ΕΕ,βαν Ρομπάι, ή ακόμα και ο ΟΟΣΑ, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις λόγω της εφαρμογής του μοντέλου της ακραίας λιτότητας, που προκαλεί η φτωχοποίηση μεγάλων μαζών και περιθωριοποίηση κοινωνικών τάξεων.
Ο 52χρονος δράστης της ομηρίας στην Κομοτηνή ήταν απολυμένος- σε μία ηλικία που δύσκολα κάποιος "ξαναχτίζει" τη ζωή του, ειδικά σε μία περιφέρεια, η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει το μυαλό ενός ανθρώπου σε σκοτεινές ατραπούς (δείτε το "Τσεκούρι" του Γαβρά).
Είναι δε ενδεικτικά τα λόγια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφο της εφημερίδας "Το Βήμα": "Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες".
Ο Π. Μαγαλιός, αναφερόμενος στον 52χρονο δράστη, σημειώνει: "Δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας".
Και προσθέτει με νόημα: "Ας μην διαβάσουν με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις".
Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή; Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, το 2003 υπήρχαν 99εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία.
"Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους900 νοματαίους. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι. Εργάζονται διήμερα και τριήμερα και πληρώνονται 280 και 300 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτά όταν η επιχείρηση τους πληρώνει, αφού παγίως οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών", υπογραμμίζει ο κ. Μαγαλιός.
Η ανεργία στον νομό Ροδόπης φθάνει το 40%, με τους κατοίκους του νομού να βλέπουν το μέλλον τους με απελπισία.
"Έχουμε φθάσει να φθονούμε ο ένας τον άλλον. Αυτός έχει δουλειά, είναι βολεμένος, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι άνεργοι για τους λιγοστούς εργαζόμενους", τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Και προσθέτει: "Είναι θέμα χρόνου η οργή να μετατραπεί σε έκρηξη. Όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, είναι χρεωμένος και πεινάνε τα παιδιά του, είναι ικανός για όλα".
ΠΗΓΗ NOOZ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου