Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Chantal Mouffe "Μετασχηματίζοντας την πολιτική συνείδηση" (2015)


Chantal Mouffe "Μετασχηματίζοντας την πολιτική συνείδηση" (2015)

Σήμερα οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ της Coca-Cola και της Pepsi Cola. Αυτό οδηγεί, με τη σειρά του, στην αποπολιτικοποίηση των ανθρώπων και την έλλειψη ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας. Εάν το κόμμα των Πρασίνων δεν μπορεί να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση στο σημερινό νεοφιλελεύθερο σύστημα δεν θα είναι σε θέση να συνδέσει τους αγώνες, υποστηρίζει η φιλόσοφος Chantal Mouffe σε μια συνέντευξη με το Green European Journal.


GEJ: Είναι δυνατό να συνδέσουμε τους πολλούς διαφορετικούς αγώνες που βλέπουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο;

Το πρώτο ερώτημα δεν είναι κατά πόσον είναι δυνατή η σύνδεση των αγώνων, το πρώτο ερώτημα είναι «ποιος είναι ο στόχος;». Για ένα πολιτικό σχέδιο, ο στόχος πρέπει να είναι η ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας (δημιουργώντας το είδος της δημοκρατίας που όχι μόνο δέχεται τη διαφορά, αλλά εξαρτάται από αυτή). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος θέσει σε αμφισβήτηση το κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Οι κοινωνίες μας αποκαλούνται μερικές φορές μετά-δημοκρατικές κοινωνίες: εξακολουθούμε να έχουμε όλα τα θεσμικά όργανα, αλλά έχουν χάσει τη σημασία τους. Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών. Σήμερα, δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην Κέντρο-δεξιά και στην Κέντρο-αριστερά: διαχειρίζονται την ίδια νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ακόμα και αν ο ένας το κάνει πιο ανθρώπινα από τον άλλο.

Οικοσοσιαλισμός 2023 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου | Συνέδριο στο Λονδίνο

 


Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα συνέδριο για τον Οικοσοσιαλισμό. Το θέμα του Οικοσοσιαλισμού απασχολεί και συζητείται ανά τον κόσμο σε πολλές δεξαμενές σκέψεις, πολιτικά και οικολογικά περιοδικά και ιστοσελίδες, αριστερά και οικολογικά πολιτικά ινστιτούτα κ.λπ. 

Στην Ελλάδα το θέμα του Οικοσοσιαλισμού ως πολιτικό πρόταγμα ξεκίνησε να συζητείται το 2008 [ΕΔΩ] σε επίπεδο κοινωνίας, ωστόσο δεν είχε συνέχεια και ανάπτυξη. Συνοπτική παρουσίαση [ΕΔΩ],

Στο  blog που επισκέπτεστε τώρα, οι αναρτήσεις για την Οικοαριστερά και τον Οικοσοσιαλισμό ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με διαφορετική όμως πυκνότητα δημοσιεύσεων.

Το συνέδριο για τον Οικοσοσιαλισμό διοργανώνεται από την Anticapitalist Resistance - Fighting disaster capitalism with ecosocialism [ΕΔΩ]

Η ιστοσελίδα για το συνέδριο Ecosocialism 2023 [ΕΔΩ] - [ΕΔΩ]
-------
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε συνέδριο από τη Σοσιαλιστική Συμμαχία με θέμα  "Οικοσοσιαλισμός 2023 - Ένας κόσμος πέρα ​​από τον καπιταλισμό"/ Ecosocialism 2023 - A World Beyond Capitalism στις 2 - 3 Ιουλίου 2023 [ΕΔΩ].

Για μια οικοσοσιαλιστική αποανάπτυξη | For an Ecosocialist Degrowth | Michael Löwy, Bengi Akbulut, Γιώργος Καλλής, Sabrina Fernandes

 

Η αποανάπτυξη και ο οικοσοσιαλισμός είναι δύο από τα πιο σημαντικά κινήματα - και προτάσεις- στη ριζοσπαστική πλευρά του οικολογικού φάσματος. Σίγουρα, στην αποαναπτυξιακή κοινότητα δεν δηλώνουν όλοι σοσιαλιστές και δεν είναι όλοι οι οικοσοσιαλιστές πεισμένοι ότι θέλουν την αποανάπτυξη. Ομως, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως αυξάνεται η τάση για αμοιβαίο σεβασμό και σύγκλιση.

Από αριστερά: Michael Löwy, Bengi Akbulut, Γιώργος Καλλής, Sabrina Fernandes

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να χαρτογραφήσουμε τα πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε μεταξύ μας και ας απαριθμήσουμε τα κύρια επιχειρήματα υπέρ ενός αποαναπτυξιακού οικοσοσιαλισμού:

1. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ανάπτυξη. Χρειάζεται τη διαρκή επέκταση της παραγωγής και της κατανάλωσης, τη συσσώρευση του κεφαλαίου, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αυτή η διαδικασία απεριόριστης ανάπτυξης, που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων ήδη από τον 18ο αιώνα, οδηγεί στην οικολογική καταστροφή, στην κλιματική αλλαγή και απειλεί να εξαφανίσει τη ζωή από τον πλανήτη. Οι 26 Διασκέψεις Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP) του ΟΗΕ τα 30 τελευταία χρόνια φανερώνουν την πλήρη απροθυμία των ελίτ που μας κυβερνούν να σταματήσουν την πορεία προς την άβυσσο.

O "ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" τροφή για σκέψη

H Οικοσοσιαλιστική θεώρηση των  πολιτικών - κοινωνικών και περιβαλλοντικών πραγμάτων,  που θα μπολιάζεται με τις ιδέες της πολιτικής αριστερής οικολογίας των Τζον Μπέλαμι Φόστερ, Michael Löwy, Daniel Tanuro, Murray Bookchin, Αντρέ Γκορτζ, Κορνήλιου Καστοριάδη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη,  αλλά και νεωτέρων  θεωρητικών  όπως  των  Naomi Lleinκ, Γιώργου Καλλή κ.ά. είναι μια υπόθεση για την οποία θα επιχειρήσουμε να προβάλουμε   από το blog ΟΙΚΟΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ως τροφή για σκέψη.

Ενημερωτική διαδυκτιακή πύλη για τον Οικοσοσιαλισμό και την Οικολογική Αριστερά.

Η συνάντηση της αντικαπιταλιστικής οικολογίας με τις σταθερές αξίες της αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, και κοινωνικό κράτος, αποτελεί στις μέρες μας την καλύτερη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Προφανώς οι θεωρητικές προσεγγίσεις και αναλύσεις του ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ δεν ξεκινούν στην Ελλάδα με την προβολή του μέσω αυτού του blog. Υπάρχει μακρόχρονη ιστορία για την οποία συνοπτικά παρουσιάζεται στην ανάρτηση "Για τον οικοσοσιαλισμό - Η καπιταλιστική καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικοσοσιαλιστική εναλλακτική" (και μια πολύ σύντομη αναφορά για τον Οικοσοσιαλισμό στην Ελλάδα) [ΕΔΩ]

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

ΕΟΡΑ - Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά «Οικολογικά, μπροστά και Αριστερά» | Πολιτική Ιδεολογική Παρέμβαση - Ένα κείμενο του 2009

 


[Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον Κώστα Φωτεινάκη και το Γιάννη Βέλλη,  πριν δέκα τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2009 και είχε χαθεί μέσα στα εκατοντάδες πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, ερευνητικά αρχεία που διαθέτω. Βρέθηκε εντελώς τυχαία στο blog "H καλύβα ψηλά στο βουνό" [ΕΔΩ]. Αναδημοσιεύω το κείμενο για τους εξής λόγους α) Να είναι διαθέσιμο ως αρχείο για ιστορικούς λόγους β) Για "τροφή για σκέψη" για  δέκα τέσσερα χρόνια μετά τη συγγραφή του]
-------------
ΕΟΡΑ - Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά 
 «Οικολογικά, μπροστά και Αριστερά»
Πολιτική - Ιδεολογική - Παρέμβαση
Νοέμβριος 2009

Με  αφορμή το διάλογο και την κινητικότητα που διεξάγεται για την προοπτική της αριστεράς αλλά και της πολιτικής οικολογίας, εκτιμούμε ότι  η καλύτερη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η συνάντηση της πολιτικής οικολογίας με τις σταθερές αξίες της αριστεράς για συμμετοχή, κοινωνική δικαιοσύνη και χρήσιμο κράτος. Χωρίς να υποτιμάμε τη συζήτηση που διεξάγεται στο ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους, εκτιμούμε ότι στη χώρα μας, λόγω των οξυμένων οικολογικών και των κοινωνικών προβλημάτων, είναι απαραίτητο ο διάλογος  να επεκταθεί για  μια ιδεολογική πολιτική παρέμβαση  που να έχει «Ευρωπαϊκά Οικολογικά Ριζοσπαστικά Αριστερά (ΕΟΡΑ)» χαρακτηριστικά.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Michael Löwy: XIII ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ (ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ) ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ

[Μετά από τρία περίπου χρόνια ενεργοποιώ το blog "Οικολογική Αριστερά - Οικοσοσιαλισμός" με αφορμή τις συζητήσεις και τις αναζητήσεις που γίνονται χύμα και ανοργάνωτα για την Αριστερά και την Πολιτική Οικολογία. Η ενεργοποίηση του blog με δημοσιεύσεις, κυρίως θεωρητικών Οικοσοσιαλιστικών θεμάτων, σκοπεύει να συμβάλλει στην ενημέρωση και τίποτα περισσότερο.  

Το άρθρο του Michael Löwy "XIII THESES ON THE IMMINENT ECOLOGICAL CATASTROPHE AND THE (REVOLUTIONARY) MEANS OF AVERTING IT" δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Global Ecososialist Network [ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ] και μεταφράστηκε στη γλώσσα μας μέσω αυτόματης μεταφραστικής ψηφιακής πλατφόρμας με μια μικρή επιμέλεια, για αυτό υπάρχουν και αρκετές ασυνταξίες.

Κώστας Φωτεινάκης]


Paris, le 24/02/2014. Portrait de Michael Lowy.Photo Pierre Pytkowicz


Michael Löwy

Ι. Η οικολογική κρίση είναι ήδη το σημαντικότερο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα του 21ου αιώνα και θα γίνει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες και χρόνια. Το μέλλον του πλανήτη, και συνεπώς της ανθρωπότητας, θα καθοριστεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι υπολογισμοί ορισμένων επιστημόνων ως προς τα σενάρια για το έτος 2100 δεν είναι πολύ χρήσιμοι για δύο λόγους: Α) επιστημονικούς: λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αναδρομικές επιπτώσεις αδύνατο να υπολογιστούν, είναι πολύ επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις για έναν αιώνα. Β) πολιτικό: στο τέλος του αιώνα θα φύγουμε όλοι, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, άρα ποιος νοιάζεται;

II. Όπως εξηγεί η IPCC, εάν η μέση θερμοκρασία υπερβεί την προβιομηχανική περίοδο κατά 1,5°, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία κλιματικής αλλαγής 1. Η οικολογική κρίση περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, με επικίνδυνες συνέπειες, αλλά το ζήτημα του κλίματος είναι αναμφίβολα η πιο δραματική απειλή. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αυτού; Μόνο μερικά παραδείγματα: ο πολλαπλασιασμός των megfires (σ.σ. μεγάλης έκτασης και παρατεταμένου χρόνου πυρκαγιές) όπως στην Αυστραλία. την εξαφάνιση ποταμών και την ερημοποίηση των χερσαίων περιοχών, το λιώσιμο και την εξάρθρωση των πολικών πάγων και την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, που θα μπορούσε να φτάσει τα δεκάδες μέτρα. Ωστόσο, στα δύο μέτρα τεράστιες περιοχές του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, καθώς και οι μεγάλες πόλεις του ανθρώπινου πολιτισμού – Χονγκ Κονγκ, Καλκούτα, Βενετία, Άμστερνταμ, Σαγκάη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρίο – θα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία; Από ποια θερμοκρασία θα απειληθεί η ανθρώπινη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη; Κανείς δεν έχει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.