Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
Αιτίες και συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης & προοπτικές της άμεσης δημοκρατίας/
Το περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΣ και 'Η Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Άμεση Δημοκρατία και τον Ουμανισμό', συνεχίζουν το διάλογο για όσα συμβαίνουν γύρω μας, γιατί όσα συμβαίνουν γύρω μας, μας αφορούν όλους και μάλιστα πολύ.
Επιμένουμε και διευρύνουμε αυτό το διάλογο, όπως θα δείτε στη συνημμένη αφίσα, ανοίγοντας το θέμα, αναζητώντας λύσεις.
Θέση μας είναι πως δεν φτάνει μόνο να καταλάβουμε τι φταίει, αλλά και να κατανοήσουμε όλοι, ως κοινωνία, τι μπορούμε να κάνουμε για να μην είναι σύνθημα, αλλά για να γίνει πραγματικότητα ένας καλύτερος κόσμος.
Για να βγούμε από την καπιταλιστική βαρβαρότητα των πολέμων για την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου. Για να τελειώνουμε με τον καταστροφικό καπιταλισμό των πυρηνικών Τσερνομπίλ και Φουκοσίμα. Για να σταματήσουμε την απάνθρωπη κερδοσκοπία που συντελείται με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη νόθευση των τροφίμων. Για να σταματήσουμε τη συστημική ανεργία και την εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας που σπρώχνει δισεκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση. Για να βάλουμε τέρμα στη φασιστικοποίηση της πολιτικής ζωής που έχει βάλει στόχο ακόμα και τις στοιχειώδεις ελευθερίες που μας έχουν απομείνει.
Η εργαζόμενη ανθρωπότητα αγωνίζεται χιλιάδες χρόνια για μια κοινωνία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Η εργαζόμενη ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει τους αντικειμενικούς όρους για ένα καλύτερο κόσμο και σήμερα έχει την απάντηση και τη λύση. Απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αντιπαραθέτει την Άμεση Δημοκρατία και τον Ανθρωπισμό.
Αυτή τη συζήτηση σας καλούμε να την ενισχύσετε με την παρουσία σας και να την εμπλουτίστε με τις θέσεις και τις προτάσεις σας. Σημειώστε:
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ 2011,
ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,
ΚΤΙΡΙΟ ΓΚΙΝΗ-ΑΙΘΟΥΣΑ 20
Θα σας περιμένουμε.
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Άμεση Δημοκρατία και τον Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Συνέντευξη του Κώστα Λάμπου για το φόβο, τον καπιταλισμό, την παρακμή, την οικολογική βόμβα, την παγκοσμοιοποίηση, την Ε.Ε., την εναλλακτική πρόταση
Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη του Κώστα Λάμπου στο κανάλι "Κρήτη TV"
Διαβάστε ΕΔΩ ένα παλαιότερο άρθρο του συγγραφέα στο ECOLEFT
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Iδρυτική εκδήλωση της Διακομματικής Ομάδας για την Αριστερά (Left Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η ιδρυτική εκδήλωση της Διακομματικής Ομάδας για την Αριστερά (Left Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε με θέμα την απάντηση της Αριστεράς στις σημερινές προκλήσεις.
Ιδρυτικά μέλη της είναι ευρωβουλευτές που προέρχονται από την ομάδα των Σοσιαλιστών (SD), των Πρασίνων (Greens) και της Ενωμένης Αριστεράς (GUE).
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ και ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Λούι Ταβάρες, που είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Διακομματικής Ομάδας για την Αριστερά, ήταν οι κύριοι ομιλητές.
Η Διακομματική Ομάδα της Αριστεράς στοχεύει να αναζητήσει το περιεχόμενο της εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς σήμερα και να διαμορφώσει αριστερές διακομματικές πλειοψηφίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε την δήλωση του Κρίτωνα Αρσενη ΕΔΩ.
Επισκεφτείτε την νέα Ομάδα για την Αριστερά/ LEFT CAUCUS ΕΔΩ
Για να δούμε αδέλφια... τι θα μας πει και αυτή η ομάδα... Αναμένουμε.
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
Εντυπωσιακών διαστάσεων η διαδήλωση στο Λονδίνο - Εντυπωσιακή και η οργάνωση της διαμαρτυρίας μέσω διαδικτύου
Cuts Are Not The Cure from Unionfilms on Vimeo.
[ΕΚπληκτικό video - Γραφικά - Πολιτική - Πρότυπο επικοινωνιακής παράμβασης]
Δείτε στο ΕΠΙΚΑΙΡΟ
... και ΕΔΩ
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Συμβουλιακή ή άμεση δημοκρατία? - Συνέντευξη του Karl Heinz Roth στο Κώστα Λάμπο
Διαβάστε τη συνέντευξη ΕΔΩ.
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Από τον Πιτσιρίκο: Χαζή Γκόμενα
Μοιάζει με τραγική ειρωνεία να κινδυνεύει σήμερα η Ιαπωνία από την πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν είναι. Ταπεινή μου γνώμη –και μάλλον όχι μόνο δική μου- είναι πως μια χώρα που έχει ζήσει τον όλεθρο του ατομικού βομβαρδισμού στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική με την πυρηνική ενέργεια.
Είναι γνωστό πως στην Ιαπωνία υπήρχαν αντιδράσεις για την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια – ιδιαίτερα, από όσους επέζησαν από τις ατομικές βόμβες του 1945.
Χτες πληροφορηθήκαμε –μέσω διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν στην Daily Telegraph μετά από διαρροή του Wikileaks- πως από το 2008 η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε προειδοποιήσει την Ιαπωνία ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ- ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ/ Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 6.00μμ
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Ο Γρηγόρης Ψαριανός καταπέλτης στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του ν/σ για την Βιοποικιλότητα
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης γενικότερα και για το Χαϊδάρι ειδικότερα
Για το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης γενικότερα και στο Χαϊδάρι ειδικότερα.
Του Κώστα Φωτεινάκη
1) Γενικά είμαι υπέρ του θεσμού, έχοντας υπ΄ όψιν μου ότι η αποτελεσματικότητά του έχει να κάνει με τα άτομα που θα τον υπηρετήσουν. Ως νέος θεσμός δοκιμάζεται και έχει δυσκολίες. Ανάλογα με τα άτομα που θα τον υπηρετήσουν θα καταξιωθεί ή θα απαξιωθεί.
2) Είναι «λογικό» ότι οι Δήμαρχοι δεν θέλουν να έχουν "στα πόδια" τους έναν Συμπαραστάτη που θα παίζει αντικειμενικά το ρόλο του, τουλάχιστον όπως προδιαγράφεται στον Καλλικράτη. Απόδειξη ότι μόνο το 6% των Δημοτικών Συμβουλίων συναίνεσαν για να εκλέξουν Συμπαραστάτη.
3) Στο Χαϊδάρι α) κατά τη γνώμη μου οι υποψηφιότητες που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις του Συμπαραστάτη. Χωρίς να προσβάλλω τους υποψηφίους εκτιμώ ότι κανένας δεν ήταν "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας" όπως περιγράφει τον Συμπαραστάτη το άρ.27. β) Η εντύπωση που σχημάτισα στο Δ.Σ. ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση είχαν «ρίξει μια λοξή ματιά» στον Καλλικράτη και ειδικότερα στο άρθρο 27. γ) Αν ήμουν υποχρεωμένος να επιλέξω θα ψήφιζα (αν ήμουν στο Δ.Σ.) την πολιτικό μηχανικό κα Λίλιαν Γιαχνή (δεν παρέστη στο Δ.Σ., διαβάστηκε το βιογραφικό της). Η κα Γιαχνή ήταν ανεξάρτητη υποψηφιότητα (όπως και οι συνυποψήφιοι της) την οποία στήριξε με δήλωσή του ο συνδυασμός Πρώτα το Χαϊδάρι – Δημήτρης Τσατσαμπάς.
4) Υπήρχαν κατά τη γνώμη μου άνθρωποι για να υπηρετήσουν με επάρκεια το θεσμό του Συμπαραστάτη στο Χαϊδάρι. Αν υπήρχε διάθεση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και ξεκινούσε διαδικασίες διαβούλευσης με όσους στήριζαν το θεσμό θα βρισκόταν "πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας" για Συμπαραστάτης. Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να ήταν η νομικός περιβάλλοντος κα Ιωάννα Κουφάκη που είχε διατελέσει εκπρόσωπος του ΔΣΑ για τα περιβαλλοντικά θέματα και είχε δηλώσει υποψηφιότητα να είναι Συμπαραστάτης στην Περιφέρεια Αθήνας.
5) Συγχαίρω και χαιρετίζω τις πολιτικές δυνάμεις του Δήμου Βύρωνα που μετά από διαβούλευση επέλεξαν ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τον κ.Δημήτρη Σάρολα. Ο Δημήτρης Σάρολας είναι Καθηγητής και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1975-1995 & 2003-2007), πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και Αναπληρωτής δημάρχου επί Δημαρχείας του αείμνηστου Δημ.Νικολαίδη, επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη Βύρωνα» (2002-2006) και προέδρος του σωματείου «Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα».
Κώστας Φωτεινάκης
Κάτοικος Χαϊδαρίου, Πολίτης του Κόσμου
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
10-12 Μαρτίου 2011: Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για το Χρέος και την Ευρωπαϊκή Αριστερά
Σε εθνικό επίπεδο λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν στον ιδεολογικό, πολιτικό τομέα...
Έτσι το Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για το Χρέος και την Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί ως ένα θετικό γεγονός.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011
Γιάννης Βέλλης: Με αφορμή τον Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης
Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η θέση Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που δημιουργήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 77 και 14 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/7.6.2010 τ.Α) και αφορούν τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Η κριτική μου στο θεσμό θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πάνω στα κριτήρια της θέσης και ως φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε όλο το άρθρο του Γιάννη Βέλλη ΕΔΩ.